Ξεκινά το πάρε - δώσε θέσεων

Από χθες και το ΔΗΚΟ μπήκε επίσημα στον χορό των Προεδρικών Εκλογών, θέτοντας τα κριτήρια
Οι «4» θα αναζητήσουν μέχρι το καλοκαίρι κοινές συνισταμένες στο πρόσωπο που θα καλύπτει τις προσδοκίες σε Κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση. Τα λένε σήμερα Λιλλήκας και Σιζόπουλος.

Η προσπάθεια εξεύρεσης «νικηφόρας υποψηφιότητας του κέντρου» άρχισε χθες το απόγευμα και από το ΔΗΚΟ, μπαίνοντας

κι επισήμως σε τροχιά προεκλογικής περιόδου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου σε μία κοινή, νικηφόρα υποψηφιότητα.

Εκτιμά ότι μια τέτοια κοινή υποψηφιότητα αποτελεί εθνικό χρέος και κοινωνική αναγκαιότητα και ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που οδηγούν στην υποστήριξή της, όχι μόνο από τους πολίτες που ψηφίζουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αλλά και από τους πολίτες, τα οργανωμένα σύνολα και τους κοινωνικούς φορείς που επιζητούν την πολιτική αλλαγή στην πατρίδα τους.

Αναλυτικά η απόφαση του εκτελεστικού γραφείου:
Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος ανέλυσε διεξοδικά τις παραμέτρους που συνθέτουν το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, έντεκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Οι πιο σημαντικές από τις παραμέτρους αυτές είναι:
· Η αποτυχία της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αλλά και της στρατηγικής και τακτικής που ακολουθήθηκε. Η πολιτική αυτή, αποδεδειγμένα πλέον, μας απομακρύνει από μια σωστή λύση, εγκλωβίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά, αναβαθμίζει το κατοχικό ψευδοκράτος και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

· Η έντονη επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση μίας άλλης πολιτικής και μίας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. Μιας στρατηγικής που πρέπει να έχει ως κυρίαρχο στόχο τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, μέσω της συνέχισης και μετεξέλιξης του κράτους μας.

· Η γενικότερη επιθυμία της κοινωνίας για αλλαγές, συγκεκριμένο σχέδιο και καινοτόμες πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, στην αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη.

· Το γεγονός ότι οι πολιτικές επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ οδηγούν στη συντήρηση της σημερινής κατάστασης και όχι στην αλλαγή της.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος επεσήμανε με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι κοινωνικές αυτές τάσεις αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με την έντονη αποδοκιμασία των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και τη μεγάλη ενίσχυση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος ΟΜΟΦΩΝΑ όρισε ως στόχο του στις προεδρικές εκλογές του 2018 την πολιτική αλλαγή:

• Με νέα στρατηγική στο Κυπριακό.
• Με σχέδιο για την ανάπτυξη της Οικονομίας.
• Με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή.
• Με καινοτόμες δράσεις που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη.

Η πρώτη προεκλογική κίνηση Λιλλήκα
Την ίδια ώρα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Στην επιστολή ο κ. Λιλλήκας, αφού επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ίσως η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν φιλοξενεί κανέναν ευρωπαϊκό θεσμό, σημειώνει ότι τώρα που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρεται μια μοναδική ίσως ευκαιρία για την Κύπρο, αφού δύο θεσμοί (European Medicin Agency και European Banking Authority) που εδρεύουν στη χώρα, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο κράτος- μέλος.

Όπως δήλωσε ο Επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος Αντρέας Αποστόλου, «ο κ. Λιλλήκας τονίζει ότι με σωστή προεργασία αλλά και σωστή επιχειρηματολογία, μπορεί η Κύπρος να εξασφαλίσει τον ένα θεσμό. Ένα τέτοιο αίτημα είναι πέρα για πέρα δίκαιο και τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι μεγάλα».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπιών της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, στον απόηχο της πρόθεσης του κ. Λιλλήκα να υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Χθες, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε μεν ότι η ΕΔΕΚ δεν θα εμποδίσει κανένα κόμμα και κανένα αρχηγό κόμματος να υποβάλει υποψηφιότητα, διεμήνυσε, όμως, πως το κίνημα δεν θα συρθεί πίσω από επιλογές άλλων κομμάτων και άλλων υποψηφίων.

Πάση θυσία ένας υποψήφιος και όλοι μαζί
Ο ενδιάμεσος-πατριωτικός χώρος θα πρέπει πάση θυσία να συνεργαστεί, ώστε να τον εκπροσωπήσει μόνο ένας υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, «η πολιτική που ακολουθείται εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό, η πολιτική του εξευμενισμού, της υποταγής, των γονυκλισιών θα συνεχιστεί με απόλυτα προβλεπτές συνέπειες». Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει στρατηγική, ούτε οι νυν διαπραγματευτές ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ο λεγόμενος πατριωτικός χώρος μπορεί από μόνος του να κερδίσει τις εκλογές ή κατά πόσον χρειάζεται η συνδρομή κάποιου από τα μεγαλύτερα κόμματα, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την άποψη ότι ο πατριωτικός χώρος δεν περιορίζεται στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αλλά επεκτείνεται σε όλη την κομματική διαστρωμάτωση από την πέραν του ΔΗΣΥ δεξιά στον ίδιο τον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ και στην πέραν του ΑΚΕΛ αριστερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα