Με το βλέμμα στο δημοψήφισμα

Συνομιλίες «γιοκ» το επόμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα το αποτέλεσμα που θα έχει ο Ερντογάν
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερεις ελευθερίες, συμφώνησαν Γιούνκερ και Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα, ευρωπαϊκό και όχι διμερές

Την ασπίδα που ήθελε για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πήρε η κυπριακή πλευρά. Μετά τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι το απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερεις ελευθερίες δεν είναι

διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της Ε.Ε. Το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει «χέρι με χέρι» με τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως η 45λεπτη συνάντηση Γιούνκερ - Αναστασιάδη δεν σημαίνει ότι η πλευρά μας πήρε τις απαντήσεις που ήθελε με βάση τα όσα αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή που είχε στείλει στον Πρόεδρο της Κομισιόν. «Δεν αποκλείεται να υπάρξει απαντητική επιστολή», ανέφερε στη «Σημερινή» κυβερνητική πηγή.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, που βγήκε από τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι ότι έχει γίνει κατανοητό πως η πλευρά μας είναι έτοιμη κάθε στιγμή να συνεχίσει τις συνομιλίες, ωστόσο είναι πλέον βέβαιο ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη, που να ανατρέψει το πάγωμα των συνομιλιών μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Βέβαια ενδιαφέρον έχει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις εντός της χώρας, από τις οποίες θα διαφανεί ποια είναι η επόμενη μέρα στις συνομιλίες.

Ικανοποιημένη η Λευκωσία
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση Γιούνκερ - Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για ταύτιση απόψεων για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά και το ζήτημα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας ότι το μεν πρώτο θέμα είναι αποκλειστικά θέμα της Ε.Ε. και σε καμία περίπτωση διμερές, το δε δεύτερο πάει χέρι-χέρι με τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι, «όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε το θέμα του απαράδεκτου τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, κάτι το οποίο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ήταν κοινή η πεποίθηση ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τα κράτη μέλη, το σύνολο των κρατών μελών, και σε καμία απολύτως περίπτωση αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του με τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις των κρατών μελών ως απάντηση στην επιστολή που έχει αποστείλει».

Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευχή και την ετοιμότητα όπως επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις».

Ήταν, σημείωσε, «κοινή η άποψη ότι είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράσθηκε η ελπίδα ότι σύντομα θα καταστεί εφικτό να επαναρχίσουν».

Σε σχέση με το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων και το ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να πηγαίνει χέρι - χέρι μαζί με τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως έγινε «απόλυτα κατανοητή, όπως περιγράφεται εξάλλου και στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας, η εν λόγω επιτροπή εργάζεται σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξει επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν και όλες οι σχετικές με τις συνομιλίες επιτροπές».

Περί Brexit και άλλων θεμάτων
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε., στη βάση της Λευκής Βίβλου του κ. Γιούνκερ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων. Μάλιστα, σχετική επιστολή παρέδωσε στον Πρόεδρο Τουσκ.

Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «συζητήθηκε το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα πτυχές που επηρεάζουν ειδικότερα την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης».

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η κυπριακή θέση σε σχέση με το τελευταίο, απάντησε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει την ανάγκη όπως μέσα από τη συζήτηση που ξεκινά σήμερα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος του 2017, η Ε.Ε. εξέλθει πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική και οι αποφάσεις της ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων».

Συνεχίζει ο Τουσκ
Στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επανεξελέγη ο Ντόναλντ Τουσκ, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της ίδιας της πατρίδας του, της Πολωνίας.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσταρε μάλιστα μία φωτογραφία του με τον κ. Τουσκ στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Habemus Presidentum» («Έχουμε πρόεδρο»).

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη θετική αξιολόγηση από τη Σύνοδο. Θα κάνω το καλύτερο, για να γίνει η Ε.Ε. καλύτερη», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τουσκ.

«Σε δύσκολους καιρούς, η Ε.Ε. χρειάζεται ισχυρή ηγεσία για να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγχαρητήρια!», έγραψε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ουσία, την επανεκλογή του Τουσκ και τη στήριξή τους στο πρόσωπό του είχαν προαναγγείλει οι ηγέτες της Ε.Ε., προσερχόμενοι στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου. Έτσι, έμεινε μόνη της η Βαρσοβία να δηλώνει: «Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συναίνεσή μας».

Αυτό είχε τονίσει η Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Στζίλο, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για κράτος μέλος που έχει διαφορετική άποψη ότι δεν μπορεί να ακουστεί. Πρόκειται για αρχές. Όποιος παραβλέπει αυτήν την αρχή, δεν οικοδομεί την ενότητα, αλλά το αντίθετο».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για την Πολωνία είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν υπάρχει συμφωνία ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ορίζεται χωρίς τη συναίνεση της χώρας, από την οποία προέρχεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα