Ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Λευκωσίας

Ακόμα και τρωκτικά εντοπίστηκαν στους χώρους του Κρατικού Χημείου
Το θέμα απασχόλησε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας

Ακατάλληλο και επικίνδυνο είναι το κτήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο δεν είναι αντισεισμικό και σε περίπτωση σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολλά θύματα στη γύρω περιοχή, καθώς εκεί φυλάσσονται ραδιενεργές, εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, λέχθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Χωρίς αντισεισμικές

πρόνοιες
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη είπε ότι το κτήριο κτίστηκε το 1970 χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες και ότι έχουν σταλεί «άπειρες επιστολές» για το θέμα αυτό. «Σήμερα», σημείωσε, «στεγάζονται 21 εργαστήρια, όπου φυλάγονται ραδιενεργές εύφλεκτες τοξικές ουσίες σε παράγκες - ούτε καν σε στεγασμένους αξιοπρεπείς χώρους, ενώ το προσωπικό εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες και είναι πλέον στα όριά του σε θέματα ασφάλειας και περιορισμένου χώρου».

Σημειώνεται ότι το Γενικό Χημείο του κράτους ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων, με την ασφάλεια του περιβάλλοντος, με τον έλεγχο φαρμάκων, καλλυντικών, βιομηχανικών προϊόντων και επίσης με δική του πρωτοβουλία μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί ξεκίνησε ένα εργαστήριο στην Εθνική Φρουρά, το οποίο ελέγχει πυρίτιδες.

Από το 2008 τα σχέδια
Το νέο κτήριο, ανέφερε η κ. Κανάρη, έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2008, «αλλά οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μάς έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο το έργο, οι πιθανότητες σεισμού είναι απειροελάχιστες και έμπαινε πάντα στο συρτάρι».

Ανέφερε ότι υπάρχει και μια κτηριολογική μελέτη αξίας 700,000 ευρώ από το 2007 με βάση την οποία το κτήριο για το Χημείο μπορούσε να ξεκινήσει και του δόθηκε και χώρος για να κτιστεί, «αλλά δυστυχώς πέρασαν τόσα χρόνια χωρίς κανένας να τοποθετηθεί θετικά για αυτό το έργο».

«Έφτασε η ώρα που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όχι το 2018, αλλά το 2017 με ένα περιθώριο 4-5 χρόνων να ολοκληρωθεί, έτσι που να λέμε ότι και το προσωπικό και η υποδομή του, αλλά και η γύρω περιοχή βρίσκονται σε συνθήκες ασφάλειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, διότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει το χημείο», είπε.
Περιορίζει ο χώρος

Η κ. Κανάρη ανέφερε, επίσης, ότι ο χώρος περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του κρατικού χημείου και είπε ότι γι' αυτό δεν μπορεί να εφαρμόσει π.χ. υποχρεωτικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν διαθέτει τους κατάλληλους χώρους.

Επιτακτική ανάγκη
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε ότι είναι επιτακτικότερη η ανάγκη σήμερα από ποτέ για την ανέγερση νέου κτηρίου, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως θέματα ασφάλειας, αλλά επικρατούν και ανθυγιεινές συνθήκες με την ύπαρξη ακόμη και τρωκτικών στον χώρο.

Είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αναληφθούν ευθύνες εδώ και τώρα και ζητεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή και προϋπολογισμό για το 2018, ούτως ώστε τουλάχιστον το 2018 να ξεκινήσουν τα έργα, έστω και τμηματικά, για να υπάρξει νέο κτήριο σε πέντε χρόνια.

Ανέφερε ότι ο ίδιος θα μεταφέρει την παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, για να μεταφέρει «το μήνυμα που είναι ομόφωνο από πλευράς όλων των μελών της Επιτροπής και κατ' επέκταση και όλων των κομμάτων της Βουλής».

Ντροπή για το κράτος
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι είναι ντροπή για το κράτος να μην έχει επιλύσει ακόμη το θέμα του Κρατικού Χημείου και σημείωσε ότι προσφέρει άριστες υπηρεσίες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το χημείο του κράτους «μας έχει γλυτώσει από την εισαγωγή αρκετών τροφίμων που περιείχαν απαγορευτικές ουσίες». Σε περίπτωση σεισμού, είπε, θα κινδυνέψει ολόκληρη η περιοχή.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι είναι άμεση η ανάγκη και υπάρχει θέληση όλων των μελών της Επιτροπής να απαιτήσουν το συντομότερο δυνατόν ανέγερση νέου κτηρίου. Σημείωσε ότι υπάρχουν τοξικά απόβλητα, ραδιενεργά υλικά, και σε μια πιθανή καταστροφή θα υπάρξει μαζική απώλεια ζωών στη γύρω περιοχή.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα ήδη πριν από έξι χρόνια είχε αποκαλέσει την περίπτωση του Κρατικού Χημείου ως μια χημική ραδιενεργό βόμβα μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας. Χαιρέτισε το γεγονός ότι από την Επιτροπή Υγείας αναλήφθηκαν δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει η ανέγερση νέου κτηρίου «γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι και ελπίζω η υλοποίηση των σχεδιασμών να προλάβει το οποιοδήποτε περιστατικό». Σημείωσε, δε, ότι το προσωπικό καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτηρίου.

Ακτινοθεραπευτικά
Εξάλλου, σε δηλώσεις για το θέμα των ακτινοθεραπευτικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών στα Γενικά Νοσηλευτήρια Λευκωσίας και Λεμεσού και έμπρακτα να επιλύσει τα προβλήματα των ταλαιπωρημένων ασθενών. Έκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, θέλησης και πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, λέγοντας ότι τείνουν να εξελιχθούν σε χρόνια κρατική ασθένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα