Πρώτα αυτονόμηση και μετά ΓεΣΥ

Τις θέσεις του για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Προεκλογική σκοπιμότητα, η προσπάθεια για ταυτόχρονη προώθηση των δύο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Υγείας στη Βουλή, επεσήμανε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Τις προτάσεις του κόμματός του για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να γίνει εφικτή η ορθή εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, ανέλυσε χθες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο

κ. Σιζόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τις εν λόγω προτάσεις τις έδωσε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο τους, την προηγούμενη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ξεκινώντας από τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι είναι κοινή η παραδοχή πως τα σοβαρά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει παρουσιάζουν τάση συνεχούς επιδείνωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος απέδωσε τη σημερινή κατάσταση κατάρρευσης που παρουσιάζουν τα νοσηλευτήρια:
- Στον μεγάλο αριθμό ασθενών, ο οποίος είναι πέραν των δυνατοτήτων του συστήματος να τους ικανοποιήσει. Όπως σημείωσε, το 70% το πληθυσμού εξυπηρετείται πλέον από τη δημόσια Υγεία.
- Στην υποστελέχωση που παρουσιάζεται κυρίως όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό.
- Στην απουσία ομοιόμορφης κάλυψης της επικράτειας του νησιού σε κλινικές (π.χ. Νευροχειρουργική, Ογκολογικά Τμήματα).
- Στις ανάγκες σε εξοπλισμό (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι). Επ’ αυτού, ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός της ύπαρξης οκτώ μαγνητικών τομογράφων στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο ενός στον δημόσιο τομέα.
- Στην έλλειψη αναλωσίμων.
- Στη γραφειοκρατία.

Διπλάσιος του μέσου όρου
Συνεπεία των πιο πάνω, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, οδηγηθήκαμε στη μη ικανοποιητική και έγκαιρη περίθαλψη των ασθενών, η οποία έχει ως επακόλουθο την επιβάρυνση της υγείας τους.

Ειδικότερα, σχολίασε ο κ. Σιζόπουλος, στην Κύπρο ένας ασθενής χρειάζεται διπλάσιο χρόνο για διάγνωση του προβλήματός του και νοσηλεία, από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα οδηγείται σε μη παραγωγική αύξηση των χρημάτων που δαπανώνται για τη δημόσια υγεία.

Εφαρμογή του ΓεΣΥ
Ένεκα των πιο πάνω, τα οποία ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε ως δεδομένα, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αφού μέσω αυτού ο τομέας της Υγείας θα εξέλθει της κρίσης και των κινδύνων που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη κατάρρευσή του.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο απαιτείται σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, μιας και σε αντίθετη περίπτωση η κατάρρευση θα επισπευσθεί και θα είναι μη αναστρέψιμη, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Διερωτήθηκε, δε, εάν η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την ορθή και υγιή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την οποία και χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου υγείας.

«Σήμερα δεν έχουμε από κανένα φορέα συγκεκριμένες και ρεαλιστικά εφαρμόσιμες προτάσεις», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ψήφιση και μόνο των νομοσχεδίων που βρίσκονται στα χέρια της Βουλής δεν είναι ικανή για να οδηγήσει και στη σωστή εφαρμογή του».

Προτάσεις ΕΔΕΚ
Για τους πιο πάνω λόγους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, αλλά και σε άλλους φορείς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οποιεσδήποτε απαντήσεις. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τη σταδιακή εφαρμογή στη βάση χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ προτείνει:
1. Αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τη μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:
- Μείωση των προσερχομένων ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και τις Πρώτες Βοήθειες.
- Έγκαιρη εξυπηρέτηση του ασθενούς και χορήγηση θεραπείας.
- Αποφυγή επιβάρυνσης της υγείας του.
- Μείωση των δαπανών.
- Χορήγηση λιγότερων φαρμάκων.
- Λιγότερες εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις.
- Τελικό αποτέλεσμα, μείωση των δαπανών.

2. Καθορισμός πολιτικής για τα φάρμακα στο πλαίσιο σφαιρικού προϋπολογισμού και τιμής ανά κατηγορία φαρμάκου.
- Επάρκεια φαρμάκων στην αγορά.
- Επιλογή φαρμάκων στον γιατρό και τον ασθενή.

3. Κάλυψη των αναγκών κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας.
4. Ανάπτυξη ιατρικών μονάδων (κλινικών). ώστε να καλύπτεται με επάρκεια το σύνολο της επικράτειας.
5. Κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα.

Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω, τότε και μόνο τότε πρέπει να προχωρήσει η αυτονόμηση των νοσοκομείων για να είναι η επιτυχία της εξασφαλισμένη, σχολίασε ο κ. Σιζόπουλος, μιας και η αυτονόμηση πρέπει να γίνει σε Διοικητικό, Επιστημονικό και
Οικονομικό επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχει ένα Εθνικό Σχέδιο Υγείας, για να μπορεί να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό. Αυτά είναι τα εξής:
- Καθολικό, δηλαδή να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού.
- Φορέας εφαρμογής του θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.
- Μονοασφαλιστικό Σύστημα, με τον ασφαλιστικό τομέα να μπορεί να παρέχει, εάν το επιθυμεί, επικουρική ασφάλιση.
- Παραχώρηση μεταβατικής περιόδου για ρύθμιση των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
- Ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίων.
- Απευθείας πρόσβαση στον ειδικό.
- Ισχυρός εποπτικός έλεγχος, ο οποίος θα γίνεται τόσο από το κοινοβουλευτικό σώμα, όσο και από κάποιον εξειδικευμένο ελεγκτικό οίκο.

Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέληξε λέγοντας ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και, για να πετύχει, πρέπει η αυτονόμηση να προηγηθεί της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ενώ απέδωσε τη βιασύνη «ορισμένων» για ταυτόχρονη προώθηση των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, είτε σε προεκλογικές σκοπιμότητες είτε σε άγνοια της σημαντικότητας του εγχειρήματος.

Λάβρος ο Διομήδους
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λάβρος κατά του Προέδρου της ΕΔΕΚ, με αφορμή τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, εμφανίστηκε ο ανθυποψήφιός του για την προεδρία του κόμματος, Διομήδης Διομήδους. Συγκεκριμένα, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ο κ. Διομήδους επισημαίνει ότι «για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επιλέγει να εκφράζει προσωπικές απόψεις και θέσεις για το πολύ σημαντικό θέμα του ΓεΣΥ, που αλλοιώνουν τις πάγιες θέσεις της ΕΔΕΚ και συνιστούν άρνηση για θεσμικό ενδοκομματικό διάλογο και στην πράξη περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων».

Καταγγέλλει, παράλληλα, τον κ. Σιζόπουλο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο οποίος συστηματικά αρνείται να συγκαλέσει Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα ενόψει και της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή (αυτονόμηση νοσοκομείων και εφαρμογή ΓεΣΥ).

Καταληκτικά, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, όπως για παράδειγμα η μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα ή οι όροι για την αυτονόμηση των νοσοκομείων ή η άμεση πρόσβαση σε ειδικό γιατρό με παράκαμψη του Προσωπικού Ιατρού, είναι απόψεις που ανατρέπουν πάγιες και διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ και ναρκοθετούν τη σωστή και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Χαιρετίζει την παρέμβαση του Προέδρου η ΣΕΚ
Την ουσιαστική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της προώθησης του ΓεΣΥ χαιρέτισε χθες η ΣΕΚ, με αφορμή την τακτική συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου. Συγκεκριμένα, η ΣΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο αρμόδιος Υπουργός υποστηρίζουν την εισαγωγή μονοασφαλιστικού σχεδίου υγείας, με αναβαθμισμένο τον ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Χαιρέτισε ακόμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΣΕΚ στη σύσταση της Κοινωνικής Συμμαχίας, η οποία μέσα από τη στοχευμένη δραστηριότητά της δημιούργησε ακόμα ένα σοβαρό υπόβαθρο προώθησης του ΓΕΣΥ και κάλεσε τη Βουλή χωρίς αναβλητικότητα και κωλυσιεργία να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιόν της, ώστε να τηρηθούν και τα χρονοδιαγράμματα που τέθησαν στη σύσκεψη του Προεδρικού στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα