Βρετανοί φεύγουν απ’ την Κύπρο για να προλάβουν την οδηγία

Σε καραντίνα έβαλε η Βρετανία την Κύπρο. Βρετανοί που βρίσκονται στην Κύπρο και επιστρέφουν μετά τις 31 Οκτωβρίου, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους στην Βρετανία σύμφωνα με τη νέα οδηγία. 

Ο υφυπουργός Μεταφορών Grant

Shapps ανακοίνωσε τα νέα μέσα από ανάρτηση του στο Twitter.

Συγκεκριμένα έγραψε: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ: Αφαιρούμε την ΚΥΠΡΟ και τη ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ από τη λίστα #TravelCorridor.

"Από τις 4 π.μ. την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, εάν φτάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτούς τους προορισμούς, θα πρέπει να απομονωθείτε."

Η βρετανική express καταγράφει το τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο, με τους τουρίστες που βρίσκονται εδώ. Στην εφημερίδα μιλά ο Noel Josephides του ταξιδιωτικού Sunvil. 

Όταν ρωτήθηκε εάν οι ταξιδιώτες πρέπει να «σπεύσουν» να επιστρέψουν στην Βρετανία, είπε: «Είναι πιθανό να τους κοστίσει περισσότερο από το να μείνουν για να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους».

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περίπτωση του κάθε ενός.

«Εξαρτάται από το κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά πληρώνοντας ένα ακριβό εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους».

«Με πολλούς πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, η καραντίνα δεν είναι και τόσο κακή για την πλειοψηφία των ανθρώπων», δήλωσε.

Παράλληλα, όσοι ελπίζουν να διεκδικήσουν πτήσεις μετ’ επιστροφής μέσω της ταξιδιωτικής ασφάλισης, δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολο.

«Αν δεν υπάρχει μια πρόσφατη προσαρμοσμένη πολιτική, είναι απίθανο να καλύψει πανδημίες» συνέχισε.

Πρόσθετε ότι εξαρτάται από την οικονομική άνεση και την προτίμηση του κάθε ατόμου, για παράδειγμα, αν εργάζεται εξαρτάται από την πολιτική την εταιρείας του. « Όσοι εργάζονται από το σπίτι πιθανότατα δεν θα έχουν πρόβλημα, οπότε μπορούν επίσης να μείνουν για να απολαύσουν τις υπόλοιπες διακοπές τους».

Για όσους πλήρωσαν τις διακοπές τους αλλά ακόμη δεν πήγαν, η επιστροφή χρημάτων εξαρτάται από τον τύπο των διακοπών που έχουν προγραμματίσει.

"Το 99% των πακέτων διακοπών θα ακυρωθεί, καθώς είναι απίθανο να θέλουν να μπουν σε καραντίνα", δήλωσε ο κ. Josephides.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (Ταξιδιωτικές συμβουλές και πληροφορίες διακοπών), που διέπουν τους περισσότερους παρόχους πακέτων διακοπών, πρέπει να παρέχεται πλήρη επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης.

Δείτε εδώ:Τα μαζεύουν και φεύγουν οι Άγγλοι από τα ξενοδοχεία της Κύπρου, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν την υποχρεωτική καραντίνα.

Ωστόσο, εάν οι ταξιδιώτες έχουν κάνει ξεχωριστή κράτηση της πτήσης και ξεχωριστή κράτηση για ξενοδοχείο τότε θα προκύψει κάτι διαφορετικό.

«Αν έχουν πληρώσει εκ των προτέρων το ξενοδοχείο, τότε δεν είναι υποχρεωμένοι να τους επιστρέψουν τα χρήματα», συνέχισε ο κ. Josephides.

«Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, όποτε αν οι ταξιδιώτες δεν θέλουν να ταξιδέψουν τότε ή θα χάσουν τα χρήματα τους ή θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν την αεροπορική εταιρεία να αναβάλει το ταξίδι τους. 

«Θα είναι στο έλεος των προμηθευτών. Οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων εξαρτάται από την καλή θέληση του προμηθευτή».

«Δεν έχουν δικαιώματα, αν και θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να λάβουν επιστροφή χρημάτων από την πιστωτική τους κάρτα - αυτό θα ήταν δύσκολο επειδή οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τα χρήματα.

«Θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ασφαλιστική τους εταιρεία, αλλά και αυτό είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο». 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε πρόσφατα το κατώτατο όριο κρουσμάτων ενός κράτους ούτως ώστε να καθοριστεί εάν θα παραμείνει στην λίστα των ταξιδιωτικών διαδρομών ή αν θα υποστεί τους κανόνες καραντίνας με την επιστροφή.

Προηγουμένως, χρησιμοποιούσε το κατώτατο όριο των 20 περιπτώσεων ανά 100.000 του πληθυσμού  για επτά ημέρες.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει και ισχύει για 100 περιπτώσεις ανά 100.000 ατόμων του πληθυσμού για διάστημα επτά ημερών.

Ωστόσο, η αλλαγή δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει την Κύπρο να διατηρήσει τον ταξιδιωτικό της διάδρομο.

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν ότι η Κύπρος κατέγραψε 111,7 νέες περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 άτομα στον πληθυσμό της μέσα σε επτά ημέρες.

Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα πολύ χαμηλό συγκριτικά με τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια ακριβώς περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα σε επτά ημέρες κατέγραψε 232,6 περιπτώσεις κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.

Ο ταξιδιωτικός συντάκτης Rory Boland δήλωσε:

«Έχουν αφαιρεθεί πολλές χώρες από τον κατάλογο της Βρετανίας για ταξίδια, όμως η προσέγγιση από την κυβέρνηση και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων συνεχίζουν να κοστίζουν ακριβά στους ταξιδιώτες.

«Ενώ πολλές οικογένειες είχαν προγραμματίσει να πετάξουν από Κύπρο προς Βρετανία αυτή την Κυριακή, τώρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν «εκβιαστικά» ποσά αεροπορικών εισιτηρίων για να βρουν μια πτήση που να φτάνει πριν από την προθεσμία που ξεκινά η επιβολή της καραντίνας».

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει υπομείνει μια ταραχώδη χρονιά και η εμπιστοσύνη στον τομέα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο. Χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση και υποστήριξη από την κυβέρνηση για να επιβιώσει τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε επίσης:Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες όσοι ταξιδεύουν στη Βρετανία από την Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα