Αποκαλύψεις Κοτζιά για στάση Τσαβούσογλου, Βρετανών & Έιντε σε Κραν Μοντανά

Συνέντευξη παραχώρησε χθες βράδυ στην Εκπομπή Προκλήσεις του ΡΙΚ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, με σκοπό, όπως είπε, να αποκαταστήσει την πραγματικότητα για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Σύνοδο του Κρανς Μοντανά τo 2017, για λόγους σεβασμού απέναντι στον Γραμματέα του ΟΗΕ και στον ΟΗΕ.

Το βράδυ του δείπνου και όσα προηγήθηκαν

O  κ. Κοτζιάς εξήγησε τι ακριβώς έγινε το βράδυ του περιβόητου δείπνου όπου βρίσκονταν μόνο 14 άτομα και πως οι Τούρκοι οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο άφησε έντονες αιχμές για  μερίδα Ελλήνων και Ε/κ δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών αλλά και πολίτικων που υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα περί ευθυνης της ελληνική πλευράς για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Πριν από το δείπνο, όπως εξήγησε, ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο  Γκουτέρες τους φώναξε και τους είπε ότι έχει ενθαρρυντικά νέα, καθώς οι Τούρκοι συμφωνούν, να φύγουν στρατεύματα, να καταργηθεί η συμφωνία  εγγυήσεων και να δούν πώς θα μείνουν τα στρατεύματα που προβλέπονται από τη Συνθήκη Συμμαχίας.

«Μας είπε ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας, το οποίο είχαμε συζητήσει επί 4 μέρες, αφορά τη διαδικασία ελέγχου (μηχανισμό αποχώρησης των στρατευμάτων).Τη διαδικασία παρακολούθησης και εξακρίβωσης της συμφωνίας. Επίσης, πώς θα φύγει και το τελευταίο κομμάτι των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο».

«Στο πρώτο, για επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου το κύριο ερώτημα ήταν αν θα συμμετέχει Ελλάδα και Τουρκία. Το επιχείρημά μας ήταν ότι οι δυο χώρες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Συμφώνησε με τη θέση μας ο ΓΓ του ΟΗΕ. Όσο αφορά για το πότε θα φύγουν τα στρατεύματα, αν θα έφευγαν αυτόματα. Αυτό ζητούσαμε εμείς. Ή για να φύγουν θα λάμβανε απόφαση η τότε Κυβέρνηση (ε/κ και τ/κ).»

Αρχικά στο δείπνο τον λόγο πήρε ο κ. Γκουτέρες που έθεσε το πλαίσιο και στην συνέχεια ο κ. Κοτζιάς συνέχισε υποστηρίζοντας τις θέσεις του πρώτου. Εξήγησε μάλιστα τις θέσεις της ελλαδικής πλευράς για τον τρόπο αποχώρησης των στρατευμάτων.

«Είχαμε διαχωρίσει τον τρόπο που θα φύγουν τα στρατά της κατοχής και αυτά που βρισκόντουσαν τύποις νόμιμα από την συνθήκη συμμαχίας. Τα στρατά θα έφευγαν με χρονοδιάγραμμα από 16 – 36 μήνες, με τον ίδιο τρόπο που έφυγαν από ανατολική Γερμανία τα σοβιετικά στρατεύματα».

Τουρκοβρετανική συμπαιγνία

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Σερ Άλαν Ντάνκαν , ο οποίος άρχισε να εκφράζει προβληματισμούς και αντιρρήσεις για πρακτικά θέματα που δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης. «Του είπα ότι η Ελλάδα θα το θυμάται αυτό για πάντα».

Μετά την ομιλία Αναστασιάδη και Ακιντζί, πήρε τον λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είναι και η ουσία της βραδιάς. Είπε στον ΓΓ ότι ουδέποτε είπαμε τέτοιο πράγμα (αποχώρηση στατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων). Ο Γκουτέρες, παρουσίασε ένα μικρό non paper για τον μηχανικό implementation της λύσης, μια σύνοψη των συζητήσεων από το βράδυ της προηγούμενης μέρας που είχε με τον Τσαβούσογλου.

«Εγώ κ. Γενικέ Γραμματέα ουδέποτε τα είπα αυτά», είπε ο Τσαβούσογλου. «Εγώ έμεινα έκπληκτος»

«Ακολούθησε συζήτηση 20 λεπτών περίπου και ο Γκουτέρες απάντησε ‘’Φαίνεται πως δεν κατάλαβα καλά, και συνεπώς άδικα καθόμαστε εδώ και μιλάμε. Κηρύσσω την λήξη’’. Ήταν πολύ εκνευρισμένος»

Επιχειρώντας να  εξηγήσει την στάση αυτή της Τουρκικής πλευράς, ο Κοτζιάς υποστήριξε ότι ενδεχομένως αυτό να συνδέεται  με το ότι ο Ερντογάν επιζητούσε τις ψήφους των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί οι οποίοι έθεταν ως προϋπόθεση την μη αποχώρηση τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

«Η συζήτηση εκείνο το βράδυ έληξε ουσιαστικά με τον Τσαβούσογλου να λέει ψεύτη τον Γ.Γ του ΟΗΕ», είπε και τόνισε πως υπάρχουν τα πρακτικά που μπορούν να επιβεβαιώσουν όλα τα πιο πάνω.

Ακολούθως ο κ. Κοτζιάς απάντησε στο ερώτημα γιατί η έκθεση του  Σεπτεμβρίου του 2017, του κ. Γκουτέρες κρατάει ίσες αποστάσεις και δεν καταδικάζεται η Τουρκία. Διαβάζω δηλώσεις μελών της Κυπριακής Βουλής και δημοσιογράφων που λένε ότι ο Γκουτέρες εκτίμησε την συνεισφορά της Τουρκίας. Ο Γκουτέρες δεν ανέφερε καθόλου την Τουρκία […]. Ο Γκουτέρες ή θα έπρεπε να πει με εξαπάτησαν για το Κυπριακό αλλά επειδή είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ευθύνη, έκανε μια διατύπωση που διασφάλιζε ότι θα μπορέσει να υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση».

Ο Τουρκόφιλος Έιντε

Για τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν ήταν ένας αντικειμενικός μεσολαβητής και τον χαρακτήρισε Τουρκόφιλο, ο οποίος μάλιστα δεν είχε επαρκή γνώση ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούσαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ. Έιντε μάλιστα, μαζί με  Ντάνκαν λέγανε στον Μπόρις Τζόνσον ότι Τσίπρας και Ερντογάν έχουν έρθει σε μια προσπάθεια να πιέσουν καταστάσει. Αυτές τις ενέργειες ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως τυχοδιωκτισμούς.

 Ο «αγνώριστος» Ακιντζί

Για τον πρώην κατοχικό ηγέτη είπε πως ήταν μια σοβαρή και ευγενική φυσιογνωμία αλλά στο Κραν Μοντανά ήταν αγνώριστος αφού ούτε και σε ένα σημείο δεν διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας από τις θέσεις της Τουρκίας.

Αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο
 

«Είναι αστείο να υπάρχουν Έλληνες και Ε/κ που να λένε ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους Τούρκους και να υιοθετούν τον τουρκικό εθνικισμό»,επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς που μίλησε μάλιστα για αποκαλύψεις στο νέο του βιβλίο τις επόμενες μέρες.

«Στην Αθήνα όμως ήρθαν δύο πρόσωπα, που έθεσαν θέμα στον Τσίπρα να τον απολύσει από υπουργό Εξωτερικών. ¨Ενας Κύπριος πολιτικός και ένας Ελλαδίτης πολιτικός», είπε. 

 «Λέω και τα ονόματα στο βιβλίο μου. Και εγώ λέω στο βιβλίο μου ότι είναι βαθιά λανθασμένο να θεωρούσε ο κύριος αυτός ότι συγκυβερνούσε την Ελλάδα». Υπήρξαν αντιρρήσεις από Κυπρίους πολιτικούς και της δεξιάς και της αριστεράς για το θέμα των εγγυήσεων. «Υπήρξε Κύπριος ευρωβουλευτής που ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε πως δεν θα μου επιτρέψει θέμα εγγυήσεων». «Να βγει αν έχει εντιμότητα να το πει και ο πολιτικός και ο Ευρωβουλευτής. Ήρθε στο γραφείο μου και μου έκανε υποδείξεις για τις εγγυήσεις. Έχουν 20 ημέρες μέχρι να βγει το γραφείο μου. Δεν μίλησα για αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων». 

«Φοβάμαι με Μητσοτάκη»

Μεταξύ άλλων είπε πως η Τούρκοι θέλουν να έχουν ως όμηρο ολόκληρη την Κύπρο είτε δια της κατοχής της μιας πλευράς στην άλλη, είτε της απαλής και ήπιας συνομοσπονδίας και για να το καταφέρει αυτό πρέπει να διασπάσει τον Ελληνισμό, να αποκόψει την Κύπρο από Ελλάδα. «Με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να τις διασπάσει διπλωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά  και ιδεολογικά».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα