Βρετανία: Επιστολές παροικίας σε Σούνακ και Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο

Επιστολές-ψηφίσματα προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσιν Σούνακ, και προς τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο, Οσμάν Ερτάς, επέδωσε αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, καταδικάζοντας την επέτειο μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Οι επιστολές, τις οποίες υπογράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, κάνουν λόγο για «τραγική» επέτειο 40 ετών. Στην περίπτωση του κ. Σούνακ η Ομοσπονδία υπενθυμίζει πως σε επιστολή του προς οργάνωση της παροικίας είχε σημειώσει πως αναγνωρίζει τον

πόνο που έχει προκαλέσει η εισβολή του 1974.

«Η παράνομη κατοχή έχει μόνο επιτείνει αυτές τις αδικίες», συνεχίζει η επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στα θέματα των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, της βεβήλωσης εκκλησιών και της παρουσίας Τούρκων εποίκων και στρατιωτών στο νησί.

Επισημαίνεται πως από το 1983, με την καταδίκη της μονομερούς ανακήρυξης από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και το κάλεσμά της για αναστροφή της ενέργειας αυτής με επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Κενάν Εβρέν, η Βρετανία «δεν έχει ποτέ παρεκκλίνει από αυτή την πολιτική της μη αναγνώρισης».

Σημειώνεται επίσης η πρόσφατη τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών λόρδου Άχμαντ που επιβεβαίωνε και τόνιζε πως «συμφώνως προς την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, με τη μοναδική εξαίρεση της Τουρκίας, το Ην. Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα ‘τδβκ’ ως ανεξάρτητο κράτος».

Ο κ. Καραολής τονίζει πως «μια παράνομη κατοχή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο δεν έχει θέση στο σημερινό κόσμο» και στη συνέχεια παραπέμπει στην ηγετική αντίδραση της Βρετανίας εναντίον της ρωσικής παράνομης εισβολής και προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών, ενώ κάνει αναφορά και στη θέση του κ. Σούνακ υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνει ακόμη πως η Κύπρος είναι κράτος τόσο της Ευρώπης όσο και της Μέσης Ανατολής και η ειρήνη σε αυτήν" αντιπροσωπεύει ένα αναγκαίο βήμα προς την επιστροφή σε μια βασισμένη σε κανόνες τάξη και στις δύο περιοχές».

Παρατίθενται επίσης τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου, Χριστοδουλίδη με αποδέκτη τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η διπλωματία της κανονιοφόρου «ανήκει στο παρελθόν».

Προστίθεται πως η Κύπρος θα παραμείνει αξιόπιστος, προβλέψιμος και σταθερός σύμμαχος της Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει φανεί από τον ρόλο της στις εκκενώσεις από Σουδάν και Ισραήλ, με τη διμερή σχέση να ενισχύεται διαρκώς και να καλύπτει πολλαπλούς τομείς.

Η επιστολή προς τον κ. Σούνακ καταλήγει με την προτροπή προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ενθαρρύνει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για τη μοναδική εφικτή λύση που θα φέρει κοινή ειρήνη και ευημερία, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και πλήρως ευθυγραμμισμένη με το κεκτημένο της ΕΕ».

Στην επιστολή προς τον Τούρκο Πρέσβη Ερτάς, ο κ. Καραολής σημειώνει πως «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου από τη χώρα που εκπροσωπείτε είναι ένα στίγμα για τη διεθνή της φήμη».

Απορρίπτει επίσης την απαίτηση της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως βάση επανέναρξης των συνομιλιών.

Σημειώνει δε ότι παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν να εμφανιστεί ως εγγυητής ή ειρηνοποιός στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία, η αξιοπιστία του υπονομεύεται από τις πράξεις του στην Κύπρο.

Εξάλλου η Τουρκία καλείται από την Κυπριακή Ομοσπονδία να εισακούσει τις εκκλήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, της διεθνούς κοινότητας και του Ηνωμένου Βασιλείου για επανένωση και ειρήνη και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα