Πολιτική ΕΕ κατά του ξεπλύματος ζητούν οι Πράσινοι με αφορμή την έρευνα ICIJ

Την προώθηση συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, πλήρη διαφάνεια για τους πραγματικούς δικαιούχους εταιριών καθώς και μητρώο περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ, ζητά η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τα δημοσιεύματα της έρευνας Cyprus Confidential της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σε γραπτή δήλωση, η Ευρωβουλευτής Κίρα Μαρί Πίτερ-Χάνσεν (Πράσινοι, Δανία), η οποία είναι Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων

και μέλος της υποεπιτροπής Φορολογικών Θεμάτων (FISC) του Κοινοβουλίου, τόνισε πως «οι αποκαλύψεις από την Κύπρο είναι σοκαριστικές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη».

«Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν αποτελεσματική συμφωνία σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ώστε οι χρηματοπιστωτικοί τους τομείς να μην μπορούν και να μην επιτρέπουν σε μετρητά που είναι προϊόν διαφθοράς και σε βρώμικο χρήμα να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο» σε αυτές, υπογράμμισε.

«Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι ολιγάρχες και οι εγκληματίες να κρύβουν τον πλούτο τους στην ΕΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η θέση των Πρασίνων είναι για «πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τους πραγματικούς δικαιούχους και ένα μητρώο περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ», εργαλεία τα οποία «είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ροής παράνομων περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ».

Από την πλευρά της Ευρωβουλευτής Γκουεντολίν Ντελμπός - Κορφίλντ (Πράσινοι, Γαλλία), μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθερίων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) επεσήμανε ότι «ένας μόνο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα μπορεί να υπονομεύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και των ολιγαρχών που κρύβουν τον πλούτο τους στην ΕΕ».

«Πρέπει να κλείσουμε όλα τα παραθυράκια στην διαφθορά, όπου κι αν υπάρχουν στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν και να επιβάλλουν κατά γράμμα την νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Είναι επιτακτική ανάγκη να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό μια ισχυρή και φιλόδοξη δέσμη μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος», πρόσθεσε.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια για να διασφαλιστεί ότι οι ολιγάρχες δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από εταιρείες κέλυφος και ύποπτες υπεράκτιες δομές για να αποκρύπτουν τα βρώμικα χρήματά τους», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Σε 69χρονο ελλείποντα φαίνεται ότι ανήκουν τα οστά που εντοπίστηκαν στον Ακάμα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα