Ενημέρωση και από Amazon για συμμόρφωση με DSA ζητά η Κομισιόν

Πληροφορίες για το ποια μέτρα έχει λάβει για προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάθεση παράνομων προϊόντων και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζήτησε από την Amazon η Κομισιόν με επίσημο αίτημά της, βάσει του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Η Amazon έχει διορία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου να απαντήσει.

Υπενθυμίζεται πως μετά την έναρξη εφαρμογής του DSA, η Κομισιόν

έχει ήδη ζητήσει πληροφορίες για την συμμόρφωσή τους από τις εταιρίες Meta (Facebook και Instagram), X (πρώην Twitter) και TikTok, αναφορικά με μια σειρά από θέματα που αφορούν από την διακίνηση απαγορευμένου περιεχομένου μέχρι την λήψη μέτρων για προστασία των εκλογικών διαδικασιών στην Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν ζητά από τη διεθνή πλατφόρμα αγορών να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα που έχει λάβει στο πλαίσιο της υποχρέωσης διενέργειας αξιολογήσεων κινδύνου και λήψης μέτρων για προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά την διάδοση παράνομων προϊόντων και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Βάσει του DSA, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ενώ, σε περίπτωση μη απάντησης, μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει τις πληροφορίες με σχετική απόφαση, μη συμμόρφωση με την οποία μπορεί να επιφέρει χρηματικές ποινές.

Η Amazon υποχρεώνεται να συμμορφώνεται με τον DSA καθώς εμπίπτει στην κατηγορία της «πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας», κάτι που περιλαμβάνει την λήψη μέτρων κατά της διάδοσης παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου και κατά των αρνητικών επιπτώσεων στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα