Βουτιά στις εξαγωγές της Σιγκαπούρης

Έντονη πτώση παρουσίασαν τον Αύγουστο οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης λόγω αδύναμης ζήτησης από την Ευρώπη και την Κίνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες η οικονομία της χώρας να οδηγηθεί τε τεχνική ύφεση το γ` τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία προώθησης εμπορίου της Σιγκαπούρης, οι εξαγωγές μη πετρελαϊκών προϊόντων "βούτηξαν" σε ποσοστό 8,4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών, αντανακλώντας ταυτόχρονα τη γενικότερη επιβράδυνση στις εξαγωγές από τις χώρες της Ασίας

λόγω της ηπιότερης παγκόσμιας ζήτησης.

«Η αδύναμη επίδοση των εξαγωγών τον Αύγουστο ώθησε την οικονομία πιο κοντά σε μια τεχνική ύφεση», δηλώνει η τράπεζα DBS σε σχόλιο αγοράς και προσθέτει ότι η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση 3,5%».

Το σχόλιο της DBS επισημαίνει πως ο λόγος της δυσμενούς εικόνας ενδεχομένως να οφείλεται στην ανακοίνωση για την ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.

Το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης υποχώρησε σε ποσοστό 4,0% σε τριμηνιαία βάση το γ` τρίμηνο, ωθώντας την Κυβέρνηση να υποβαθμίσει την προηγούμενη πρόβλεψη για θετική μεταβολή του ΑΕΠ σε ποσοστό 2,0% - 2,5% από 2,0 – 4,0%.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί νέα υποχώρηση του ΑΕΠ το γ` τρίμηνο η οικονομία της μικρής χώρας θα εισέλθει και τεχνικά σε ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση στις εξαγωγές θα οδηγήσουν τη νομισματική Αρχή της χώρας, που συνέρχεται τον Οκτώβριο, να λάβει αποφάσεις νομισματικής χαλάρωσης. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επικεντρώνεται κυρίως στην ισοτιμία του νομίσματος, παρά στην παρακολούθηση των επιτοκίων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα