Βουλή Γερόντων: "Ζητούμε αμεση εφαρμογή του ΓεΣυ"

Άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση ενός κλειστού συστήματος, περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων, μείωση των λιστών αναμονής, βελτίωση των δρομολογίων των λεωφορείων και επέκταση της παροχής της κατ` οίκον νοσηλείας, είναι μερικά από τα θέματα, τα οποία τέθηκαν σήμερα στη Βουλή των Γερόντων, η οποία ζήτησε την άμεση τροχοδρόμηση της υλοποίησης τους από τους αρμόδιους φορείς.

Η 17η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων είχε θέμα τη “Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

των ηλικιωμένων”.

Με δύο εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων και οι οποίες συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη σημερινή Σύνοδο, ζητήθηκε η άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση ενός κλειστού συστήματος, η περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων, η μείωση των λιστών αναμονής, η βελτίωση των δρομολογίων των λεωφορείων, για εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα ιατρικά κέντρα και η επέκταση της παροχής της κατ` οίκον νοσηλείας.

Επίσης, ζητήθηκε η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα άτομα με αναπηρίες και κατάλληλη στελέχωση του Αγροτικού Ιατρικού Κέντρου Κάτω Πύργου και οποιουδήποτε άλλου αγροτικού κέντρου χρήζει ενίσχυσης.

Επιπλέον, παρατέθηκαν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα προβλήματα επιβίωσης τους, για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, την πρόσβαση ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρίες σε κρατικές υπηρεσίες, την κοινωνική κάρτα, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, την ασφάλιση των συνταξιούχων οδηγών και τις στέγες ηλικιωμένων.

Ετοιμότητα Βουλής για δράσεις

Σε χαιρετισμό του και κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 17ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι “δεν χωρεί αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στον τόπο μας και διεθνώς και έπληξε ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”, προσθέτοντας ότι “ιδιαίτερα στην Κύπρο οι συνέπειες του μνημονίου δεν άφησαν κανένα συμπολίτη μας ανεπηρέαστο και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας”.

“Σ’ αυτούς τους ανθρώπους η κοινωνία μας οφείλει την ύπαρξη και τη συνέχειά της και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε αποφασιστικά, τουλάχιστον για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων και την ανακούφισή τους από προβλήματα που τους ταλανίζουν καθημερινά, στο μέτρο του δυνατού. Ακόμα δε περισσότερο να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι κόποι τους για να αναστήσουν αυτό τον τόπο δεν πήγαν χαμένοι”, είπε.

Υπογράμμισε ότι και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να αναλάβει δράσεις, στο μέτρο που της επιτρέπουν οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από το μνημόνιο και οι αρμοδιότητές της, εντός του πλαισίου του συνάγματος, για να συνδράμει και να προωθήσει τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απαμβλυνθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων μας.

“Η σημερινή συγκυρία”, σημείωσε, “είναι σημαντική, αφού οι οικονομικές συνθήκες στον τόπο μας, όπως είναι σήμερα, δίνουν δυνατότητες για περαιτέρω μελέτη των προβλημάτων καθώς και για προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα αυτά”.

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε, τέλος, ότι “η είσοδος της Βουλής θα είναι πάντα ανοικτή για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας”, για να προσθέσει πως “η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι κοινή και σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είμαστε αρωγοί στο έργο και στις διεκδικήσεις σας, όπως αυτό γίνεται αδιάλειπτα εδώ και δεκαεπτά συναπτά έτη”.

Ανάληψη από τις πολύχρονες καταθέσεις των ηλικιωμένων στην τράπεζα της κοινωνίας

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων Σταύρος Ολύμπιος, μετέφερε τη θερμή παράκληση, όπως τα αιτήματα των ηλικιωμένων να αντικριστούν με ενδιαφέρον και προσοχή.

Εξαίροντας την προσφορά των ηλικιωμένων στην κυπριακή κοινωνία, ο κ. Ολύμπιος σημείωσε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς μας για να ξαναβρούμε την πρότερη θέση μας μέσα στον κόσμο, για να ξαναδώσουμε στην πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει.

“Αυτό που ζητούν οι ηλικιωμένοι είναι την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Ζητούν να κάνουν μια ανάληψη από τις πολύχρονες καταθέσεις τους στην τράπεζα της κοινωνίας. Τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας θα αναδειχθούν και θα προβληθούν σήμερα με βέβαιη την ελπίδα ότι το κράτος θα ακούσει τη φωνή των ηλικιωμένων μας”, είπε.

Είπε ακόμα ότι “όταν προσφέρεται κάτι στην τρίτη ηλικία είναι επένδυση, διότι είναι αυτό που θα απολαύσει αύριο η σημερινή γενιά”.

Προτεραιότητα του ΥΠΕΡΓ η εφαρμογή προγραμμάτων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε ο ΓΔ του Υπουργείου, Ανδρέας Ασσιώτης, είπε πως το Υπουργείο της “θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων, που έχουν στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, στηρίζει οικονομικά τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης, κοινωνικοποίησης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ατόμων τρίτης ηλικίας”.

“Στα πλαίσια των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων που λειτουργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ´οίκον φροντίδα. Το 2014, συγκεκριμένα, 74 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούσαν περίπου 2.000 ηλικιωμένους, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1,3 εκ., ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “το Υπουργείο Εργασίας θέτει πάντα σε προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την παροχή σ’ αυτές κατάλληλων συνθηκών για αξιοπρεπή διαβίωση”, για να προσθέσει ότι “για το λόγο αυτό εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, προγράμματα και πολιτικές για ενίσχυση της ενεργού γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και τη διασφάλιση της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητες τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους”.

Συνέχισε λέγοντας ότι: “Στις 11/07/2014 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα Νομοθεσία, που προνοεί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και γενικότερα για άλλες Κοινωνικές Παροχές, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής στήριξης στον πολίτη, περιλαμβανομένης και της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων. Παράλληλα, αναθεωρείται η πολιτική για τα θέματα φροντίδας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας”.

Ανέφερε, τέλος, πως “η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια, σε συνθήκες κατάλληλες, μέσα από τις οποίες να του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τη μοναδικότητα του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή”, σημειώνοντας πως “η ύπαρξη δομών φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας, αποτελεί πρόκληση για το Υπουργείο”.

Το ΥΠΥΓ προωθεί μεταρρυθμίσεις για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η ΓΔ του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε πως το Υπουργείο του “προωθεί μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας ούτως ώστε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας να καταστεί περαιτέρω λειτουργικό και με εύκολη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και μακριά από τυχόν ηλικιακές διακρίσεις”, συμπληρώνοντας πως “αυτή είναι μια επένδυση που πρέπει να γίνει για τη χώρα μας, για τους πολίτες της χώρας μας διότι το επίπεδο ζωής των ανθρώπων και η υγεία είναι ένας σημαντικότατος δείκτης ευημερίας”.

Όπως ανέφερε, “στο ίδιο πλαίσιο της αναβάθμισης και για την αποτελεσματική μείωση της λίστας αναμονής για εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη της λίστας αναμονής έως το τέλος του χρόνου”, σημειώνοντας ότι “στους άμεσους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας είναι επίσης και η λήψη πρόσθετων ρυθμίσεων που θα αμβλύνουν τη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και οφθαλμολογικών επεμβάσεων για τον καταρράκτη, που παρουσιάζουν μεγάλο χρόνο αναμονής”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική είναι και η αλλαγή στην οποία το Υπουργείο προχώρησε για τις επεμβάσεις Ρομποτικής Προστατεκτομής, όπου κατάργησε τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών που ίσχυε, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με το σύστημα του κουπονιού ποσού ύψους 7500 ευρώ έκαστο που καλύπτει το Υπουργείο Υγείας, τη δυνατότητα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μπορούν να προχωρήσουν σε επέμβαση για θεραπεία του προστάτη σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ταυτοχρόνως, σημαντική είναι και η υπογραφή συμφωνίας με ιδιωτικά κέντρα για νοσηλεία ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, επίσης με το σύστημα του κουπονιού”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι “ανάλογη διευθέτηση έχει γίνει και με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, με στόχο την αποφυγή καθυστέρησης σε περιστατικά, τα οποία χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και αυτή δεν μπορεί να εξασφαλισθεί στο δημόσιο τομέα”, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΥΓ συνεχίζει να αναπτύσσει την Υπηρεσία της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας που προσφέρεται σήμερα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Η τρίτη ηλικία και οι νέοι είναι τα δύο άκρα της κοινωνίας μας

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, ανέφερε πως η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας, επισημαίνοντας πως η προσφορά των πρεσβύτερων στον τόπο αναγνωρίζεται.

Είπε πως “η τρίτη ηλικία και οι νέοι μας είναι τα δύο άκρα της κοινωνίας μας, τα οποία πρέπει να συνδέσουμε μεταξύ τους”, για να προσθέσει ότι “από τον καναπέ μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα”.

Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει αποφασιστικά να είναι δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και ότι θα έχουν τη στήριξη του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η σημασία της επικοινωνίας Βουλής Γερόντων – Παιδοβουλής

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής, Έλενα Γεωργίου, είπε πως “η ανάγκη για μια τέτοια κοινωνία είναι σήμερα επιτακτικότερη αν σκεφτούμε ότι η πρόοδος της επιστήμης, η τήρηση συνθηκών υγιεινής και η άνοδος του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου έχουν οδηγήσει στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, κυρίως στη σύγχρονη Δύση”.

Παράλληλα, ανέφερε πως στην «πολιτισμένη» Δύση του 2015 οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις υπονομεύουν, αποδυναμώνουν και μερικές φορές εξαφανίζουν τη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και ειδικά της νέας με την «παλιά» γενιά, για να προσθέσει ότι “δυστυχώς το χάσμα μεταξύ των γενεών όσο πάει και μεγαλώνει και αυτό είναι που προσπαθούμε να σταματήσουμε”.

“Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες ρατσισμού κατά ανθρώπων είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας τους είτε λόγο γήρατος. Και ακριβώς αυτό είναι ένα κοινό σημείο μεταξύ μας που πρέπει να κάνει να καταλάβουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα