Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Αβέρωφ

Μια ανάσα μακριά από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το SigmaLive φιλοξενεί τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων σ’ ένα γύρο συνεντεύξεων που διενεργήθηκε με 5 κοινές ερωτήσεις οι οποίες αποστάλθηκαν ταυτόχρονα σ’ όλους τους Αρχηγούς.

Με βασικό άξονα τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση σε καυτά ζητήματα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεδιπλώνει στο SigmaLive

τους στόχους του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία;

Η πανδημία την οποία αντιμετωπίσαμε εμείς αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, μετασχημάτισε τις άμεσες προτεραιότητές μας. Τίποτα δεν υπερβαίνει την ανθρώπινη ζωή. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η στήριξη της κοινωνίας και της εργασίας, ο αγώνας να αντέξει το σύστημα υγείας και η οργάνωση του μαζικού εμβολιασμού, αποτέλεσαν τα μείζονα θέματα όλη αυτήν την περίοδο.

Οι συμπολίτες μας έκαναν θυσίες με πειθαρχία και υπομονή και ζήτησαν λύσεις. Όχι λόγια: πράξεις. Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός ακούσαμε. Αποδείξαμε ξανά ότι στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις. Και κάναμε τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, διαχειριστήκαμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση. Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα lockdowns, με τις λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας και είμαστε η τέταρτη χώρα στους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, φέραμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από το 1974, από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρίτον, ψηφίσαμε τον πιο κοινωνικό Προϋπολογισμό που έχει γίνει ποτέ, απέναντι σε μια εχθρική μείζονα αντιπολίτευση που υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα της Βουλής θέτοντας τις κομματικές της σκοπιμότητες πιο ψηλά από το καλό της κοινωνίας. Τέταρτον, εφαρμόσαμε το μαζικότερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει γίνει ποτέ, που θα φτάσει το 60% των εμβολιασμένων έως το τέλος Ιουνίου.

Τώρα ο λαός μας αρχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Ήδη αφήνουμε πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας. Ανοίγουμε ξανά τα σπίτια, τα μαγαζιά μας, τις ζωές μας. Το φετινό καλοκαίρι θα το κερδίσουμε.

Παράλληλα, σηκώνουμε μανίκια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τα νέα διαρθρωτικά προγράμματα, συνολικά με τα τρία δις. ευρώ που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε, δημιουργείται ξανά μια ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα μας.Από τη μία να στηρίξουμε τους κλάδους της οικονομίας μας που επλήγησαν. Από την άλλη, να περάσουμε όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν ανταγωνιστικούς την επόμενη μέρα. Έτσι, στερεώνουμε την ανάπτυξή μας σε πιο υγιείς, πιο βιώσιμες, πιο δίκαιες βάσεις.
Είμαστε υπερήφανοι που κερδίζουμε και αυτό το στοίχημα, όπως είχαμε κερδίσει το στοίχημα του 2013.Την ίδια στιγμή, κάνουμε μια νέα προσπάθεια για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.Αυτές οι δύο είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες στο εξής.

Η επομένη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε;

Όπως αναφέρα, κερδίζουμε τη μάχη. Περάσαμε δύσκολα και ως κοινωνία και ως πολιτεία. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Σήμερα όμως το σύνολο της οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας της χώρας, βρίσκεται σε λειτουργία.Επίσης κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως κρατήσαμε την οικονομία όρθια χάρη στη γενναία στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Είχαμε τις δυνατότητες να το κάνουμε χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο μεγαλύτερος μας κίνδυνος είναι τα επόμενα χρόνια να βουλιάξουμε στο αδιέξοδο και τη στασιμότητα. Να χάσουμε την ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων, την ευκαιρία να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και να βάλουμε ξανά μπρος την οικονομία μας.Γιατί κινδυνεύουμε; Από ευκαιριακές συμμαχίες ανεύθυνου λαϊκισμού, που απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε επικίνδυνα πειράματα και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της Βουλής.

Το χειρότερο σενάριο είναι να ενισχυθούν οι δυνάμεις του κρατισμού και της υψηλής φορολογίας, οι ίδιες παλιές συνταγές που μας έσπρωξαν στη χρεοκοπία. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που χαίρονται στα αποκαΐδια και τρέφονται από τη στασιμότητα, τις άγονες αντιπαραθέσεις και τον τυφλό φανατισμό. Όπως έγινε και με τον Προϋπολογισμό. Για να τα καταφέρουμε, η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Να σας πω ένα παράδειγμα: Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίψει το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων με τις παραμορφώσεις που επέβαλαν ανεύθυνες δυνάμεις από το μωσαϊκό της Βουλής, ποιος θα απολογηθεί στους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που θα μείνουν ξεκρέμαστοι;

Γι’ αυτό επιμένω. Με όλα τα λάθη και τις αστοχίες μας, είμαστε η πολιτική παράταξη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, της λογικής και της μετριοπάθειας. Εμείς προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και τα δικαστήρια μας, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.Γι’ αυτό και απαιτείται να σκεφτούμε καλά το κριτήριο της ψήφου μας. Θα ψηφίσουμε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος; Ή θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει στην αδράνεια και τον ανεύθυνο λαϊκισμό; Στα παλιά, επικίνδυνα πειράματα στην οικονομία; Στα άγονα κομματικά παιχνίδια στη Βουλή; Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω. Σήμερα καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Καθαρή γραμμή στην οικονομία και μια Βουλή ικανή να παίρνει αποφάσεις.

Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους.

Δήλωσα ήδη δημόσια την πεποίθησή μου ότι φέτος, το δεύτερο εξάμηνο, θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά για τη χώρα μας. Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι βασικός πνεύμονας της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί όσο ποτέ στο παρελθόν. Κανένα μοντέλο ανάπτυξης όμως δεν είναι μονοδιάστατο. Πόσο μάλλον στη νέα ψηφιακή εποχή, που οι αποστάσεις δεν παίζουν ρόλο. Έχουμε θέσει επί τάπητος τη στρατηγική μας που αφορά την ανάπτυξη.

Αλλά σήμερα έχουμε και μια μεγάλη, μια τεράστια ευκαιρία με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να διαρθρωτικά προγράμματα. Μια ευκαιρία αξίας 3 δις για όλους, ένα σχέδιο αμιγώς κυπριακό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας ανάγκες.

Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε μια σειρά κλάδων. Να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας και να πολλαπλασιάσουμε τις επενδυτικές μας ευκαιρίες: Ψηφιακή οικονομία, νέες τεχνολογίες, περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και υγείας, πρότυπο κυκλικής οικονομίας.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να  κάνουμε τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Χάσαμε πολλά ιστορικά σταυροδρόμια για να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας. Οι πελατειακές αντιστάσεις ήταν πολλές στη διάρκεια των δεκαετιών. Οι σειρήνες του λαϊκισμού ήταν ισχυρές. Οι κομματικές φαγωμάρες μιας πολυδιασπασμένης Βουλής είναι εμπόδιο. Ας μη χάσουμε άλλο χρόνο.

Ήρθε η ώρα κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριος να μοιραστεί τις επιτυχίες της χώρας του, να πάρει το δικό του κοινωνικό και οικονομικό μέρισμα από τους κόπους και τις θυσίες του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες;

Δεν πιστεύω σε στιγμιαία συνθήματα που θα φέρουν τον κόσμο στην κάλπη να ψηφίσει. Αντιθέτως πιστεύω ότι τα στοιχεία εκείνα από τα οποία οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, πρέπει να μας κρίνουν είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητά μας, ειδικά στα δύσκολα. Η συνέπεια λόγων και έργων, η διαρκής εποικοδημητική παρουσία μας στα έδρανα της Βουλής, η αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων στα προβλήματα και όχι προβλημάτων σε λύσεις. Αυτό μας ξεχωρίζει από τους άλλους και δίνει νόημα στην πολιτική διαδικασία.

Βεβαίως πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά ας δούμε το ισοζύγιο: η ιστορία λέει ότι είναι απόλυτα θετικό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει πάντοτε η παράταξη των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, των ιστορικών αλλαγών που προχώρησαν την Κύπρο μας μπροστά.

Το έχουμε αποδείξει και το 2013 με τη χρεοκοπία και το Μαρί, το αποδείξαμε και πρόσφατα μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να καταγράφει διψήφια νούμερα. Το αποδείξαμε και με τη διαχείριση της πανδημίας, διαφυλάττοντας τη δημόσια υγεία και στηρίζοντας με 11 σχέδια και 1,7 δις ευρώ όλες σχεδόν τις κοινωνικές τάξεις. Είμαστε ξανά εδώ για τα δύσκολα, όχι για την τυφλή διαμαρτυρία αλλά για να κτίσουμε μαζί την Κύπρο της επόμενης μέρας.

Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών;

Η Άτυπη Πενταμερής δεν κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς δεν ήταν η δουλειά της να βρει συνολική λύση. Ο σκοπός της ήταν να διερευνήσει θέσεις και προθέσεις και να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα και, για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουμε τις θετικές για εμάς θέσεις των συμμάχων και της διεθνούς κοινότητας. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ώστε να οδηγηθούμε στην επίλυση του κυπριακού.

Από την άλλη, όπως όλοι ξέρουμε, η Τουρκία εμφανίστηκε στη Γενεύη με θέση λύσης δυο κρατών, την οποία ασπάζεται και η Τ/κ ηγεσία. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όσο και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι άλλες χώρες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα κατά της θέσης αυτής. Το βασικό για την Τουρκία είναι να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά μας, και πριν την άτυπη διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός, είχαμε ξεκινήσει επαφές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εκστρατεία διαφώτισης σε διεθνές επίπεδο που αφορά τη στάση της Τουρκίας στη Γενεύη. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και ευελπιστώ σε ένα κλίμα ευρείας συναίνεσης και συνεννόησης για το εθνικό μας θέμα. Αν είμαστε μαζί, η Κύπρος είναι πιο δυνατή.

Keywords
εκλογες, sigmalive, εκλογες 2012, αβερωφ, sigmalive, ερωτησεις, βουλη, ιουνίου, καλοκαιρι, νέα, δις, βασεις, χρεοκοπια, κυπρος, αμιγώς, δημοσκοπηση, λύση, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, εσπα 2021, ξανα, κοινωνια, το στοιχημα, χωρες, βερολινο, δουλεια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, παιχνιδια, προγραμμα, τα νεα, υγεια, ωρα, αδρανεια, αμιγώς, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δις, εγινε, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, εκστρατεια, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, ζενιθ, ζωη, ιδια, υπομονη, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, λαθη, λειτουργια, λύση, λογια, μακρια, νοημα, περιφερειακο, πειθαρχια, πυξιδα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σεναριο, σειρα, σπιτια, συνθηματα, σχεδια, σχεδιο, ταση, τουρκια, τουρισμος, τρια, υγιεις, φορα, ψηφιακη, αγωνας, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, χωρα, ιουνίου, μια φορα, μπροστα, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα