Τύμπανα πολέμου ηχούν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενη σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο και αλματώδη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν οι χθεσινές εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, τα οποία εκκενώθηκαν και διασώθηκαν τα μέλη των πληρωμάτων τους.

Οι επιθέσεις εγείρουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή.

Το Στενό του Ορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει

τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να αντιδρά αυτοστιγμεί καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ ταυτόχρονα γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

 Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο» απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.
Έρευνα των επιθέσεων και όχι βιαστικά συμπεράσματα ζήτησε η Μόσχα.

Την Τεχεράνη έδειξε ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά, με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, τους τύπους των όπλων, που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγμένη μέθοδο των επιθέσεων, ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά της Χορμούζ.

Οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο υποστηρίζουν ότι δείχνει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια, που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη, που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Εξάλλου, το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση σήμερα στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολημμένο στα πλευρά του

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, διέψευσε τις κατηγορίες των ΗΠΑ για τις επιθέσεις καταγγέλλοντας τη «διπλωματία της δολιοφθοράς».

Την εκτίμηση ότι είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για μια συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Ιρανοί "δεν είναι έτοιμοι, όπως δεν είμαστε ούτε και εμείς!" αναφέρει στην ανάρτηση.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, βρισκόταν στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Ο Σίνζο Άμπε κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, στις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι "δεν του αξίζει" να ανταλλάσσουν οι Ιρανοί μηνύματα μαζί του.

Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του και τα χωρικά του ύδατα.

Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ αυξάνεται η ανησυχία για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους, που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ, μετά και την  χθεσινή επίθεση, σύμφωνα με την Ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Περίπου το 30% του διά θαλάσσης μεταφερόμενου αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο επισημαίνει.

Μετά την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια άλμα σχεδόν 4% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα