Δέσμη προγραμμάτων για αναβάθμιση ρόλου νεολαίας

Δέσμη προγραμμάτων και έργων, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου της νεολαίας, στην προσφορά των απαραίτητων σύγχρονων υποδομών, γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συμμετοχής της νεολαίας στη διαμόρφωση πολιτικών παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, με τίτλο «Νεολαία με Προοπτική: 3 σύγχρονες προτάσεις».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Θεατρικό

Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) στα πλαίσια της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία.

Όπως αναφέρθηκε στη εκδήλωση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απορρέει από τη διαχρονική πίστη του Οργανισμού Νεολαίας στη δύναμη των νέων ανθρώπων του τόπου, επιδιώκοντας με κάθε ευκαιρία να θέτει τη νεολαία στο επίκεντρο των αποφάσεων που την αφορούν, καθιστώντας την παράλληλα μέρος των συζητήσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ τη δέσμη προγραμμάτων και έργων παρουσίασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατόπιν των διαβουλεύσεων σε σχέση με τις προτεραιότητες της Στρατηγικής για τη νεολαία, τις εισηγήσεις και την υιοθέτηση νέων μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρεις νέες προτάσεις, που έθεσαν ενώπιον του τον περασμένο Απρίλιο οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι τρεις αυτές προτάσεις αφορούν τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Νεολαίας (National Youth Center), το οποίο ως ένας σύγχρονος χώρος υψηλής αισθητικής, θα στεγάσει ένα σημαντικό μέρος του Οικοσυστήματος Νεολαίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ως σημείο αναφοράς για τα θέματα Νεολαίας και σημείο συνάντησης της νεολαίας της χώρας, θα συνδυάζει τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, την κοινωνική και επαγγελματική δικτύωση και την ψυχαγωγία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήδη βρίσκεται υπό μελέτη από τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών η οικονομική πτυχή του έργου, ενώ εντός του Προϋπολογισμού του Οργανισμού έχει εγκριθεί κονδύλι, που αφορά στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Επίσης, ανέφερε ότι μία εκ των προτάσεων αφορά στην ενδυνάμωση των προγραμμάτων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανολογίας Τεχνών και Μαθηματικών (S.T.E.A.M. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), τα οποία σχεδίασε και υλοποιεί στο πλαίσιο της αποστολής του ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο την καλλιέργεια στους νέους, μεταξύ άλλων, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας κα της επιχειρηματικότητας, μέσω της επαφής τους με νέες τεχνολογίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η τρίτη πρόταση που υιοθετήθηκε αφορά στη δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Νεολαία στα πρότυπα σχετικών διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και άλλων προηγμένων σε θέματα νεολαίας χωρών, όπως οι Σκανδιναβικές.

Μέσω του υπό αναφορά Ινστιτούτου, είπε, θα αναβαθμιστεί ο συμβουλευτικός ρόλος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου προς την Πολιτεία, ενισχύοντας παράλληλα την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής σε θέματα νεολαίας.

Απευθυνόμενος στους νέους και στις νέες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Μη διστάζετε να θέτετε τις προτάσεις σας. Οι πόρτες του Προεδρικού θα είναι πάντοτε είναι ανοικτές. Γνωρίζετε καλά πως δεν αρνούμαι να ακούσω. Εάν οι δυνατότητες του κράτους δεν το επιτρέπουν θα το γνωρίζετε. Δεν υπάρχει θέμα απλά υποσχέσεων. Πρέπει να διεκδικείτε και να μας φέρνετε προ των ευθυνών μας».

Τέλος, διαβεβαίωσε τη νεολαία ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της, γιατί ξεκίνησε,  όπως είπε,  με την ίδια μαχητικότητα από τα φοιτητικά του χρόνια, και γνωρίζει ότι οι νέοι είναι η δύναμη και το αύριο και σε αυτούς  χρωστά η πατρίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα