Τριμερής Τσίπρα - Ολάντ - Μέρκελ: Οι ελληνικές απαιτήσεις

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με βασικούς άξονες να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο θα συμβεί μέσω του σχεδίου δράσης Ελλάδας

- Τουρκίας και μέσω της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επιπλέον, η Ελλάδα ζητά από την Γαλλία και την Γερμανία να πιέσουν την Τουρκία για την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής που επικυρώθηκε στη Σμύρνη και να επιταχύνουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ.

Η Ελλάδα επιζητά την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και ανθρωπιστική στήριξη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο εσωτερικό της.

Από την πλευρά τους Ολάντ και Μέρκελ εξέφρασαν αισιοδοξία και εκτιμούν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή και λειτουργική συμφωνία με τη Τουρκία, συνεπώς, όπως ανέφερε η πηγή, το "σχέδιο Α είναι στο τραπέζι"

Η Ελλάδα απέσπασε την υπόσχεση να της παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια όπως για παράδειγμα στις σχεδιαζόμενες υπηρεσίες ασύλου, χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη για τις δομές και ειδικά για το θέμα του ασύλου .

Τέλος συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που πραγματοποιηθούν θα πρέπει να είναι νόμιμες , να απορρέουν απο το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα