Τριανταφυλλίδης:Οι νομικές παγίδες για υπόθεση «κατασκοπευτικού» βαν (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για την ιδιαιτερότητα της νομικής και ερευνητικής διάστασης του θέματος με το περιβόητου «κατασκοπευτικού» βαν μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Νομικός κ. Κρις Τριανταφυλλίδης (37:56). 

Επειδή, όπως εξήγησε,  εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα νομικά και συνταγματικά,  η κάθε ενέργεια της Αστυνομίας θα έπρεπε να  κατευθύνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα  διότι ενδεχομένως γιατί οι έρευνες μπορεί να τελειώσουν   και να γίνουν ‘’στραβάρες’’ νομικές οι οποίες να μην διορθώνονται. Αν η υπόθεση αυτή καταλήξει στο δικαστήριο ενδεχομένως

άνθρωποι που  ενέχονται να αθωωθούν επειδή θα παραβιαστούν τα δικαιώματα τους στην πορεία των ανακρίσεων», επεσήμανε            

«Το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά. Περίπου υπάρχουν 1 εκ τηλέφωνα και στοιχεία που ενδεχομένως να είναι μέσα στους servers. Mετά όταν τελειώσουν οι έρευνες και τα όποια δικαστήρια, τι θα απογίνει αυτό το υλικό; Κανονικά θα έπρεπε από τώρα να οριστεί Επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα με λειτουργούς ύψιστου ηθικού αναστήματος να γνωρίζουν τι στοιχεία επακριβώς έρχονται στα χέρια των αστυνομικών αρχών και οι οποίοι θα  έχουν την ευθύνη να τα καταστρέψουν. Φανταστήκατε μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας να υπάρξει ένα όργιο εκβιασμών και πληροφόρησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;» διερωτήθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει αν  σε περίπτωση που αποδειχτεί η παρακολούθηση τηλεφώνων  θα έπρεπε όσοι έπεσαν θύματα παρακολούθησης να ενημερωθούν,  ο κ. Τριανταφυλλίδης απάντησε  «Βεβαίως  γιατί έχει παραβιαστεί συνταγματικό δικαίωμα».

«Η σοβαρότητα δεν είναι μόνο σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης αλλά στο μετά.», τόνισε.

 Σε αυτό το πλαίσιο έφερε το παράδειγμα περίπτωσης ατόμου που καταδικάστηκε για σοβαρό αδίκημα κατοχής ναρκωτικών, τα ναρκωτικά παρουσιάστηκαν ως τεκμήρια  και μετά το Δικαστήριο διέταξε τα ναρκωτικά να καταδικαστούν, αλλά ουδείς είχε προνοήσει να σκεφτεί ποιος θα τα καταστρέψει.

Σε γενικό πλαίσιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης  η διερεύνησης πρέπει να τύχει  της κατεύθυνσης του Γενικού Εισαγγελέα λόγω της φύσεων του θέματος αφορά σοβαρά νομικά και συνταγματικά θέματα τα οποία πρέπει να βεβαιωθούν ότι γίνονται σωστά διότι αν κάτι πάει στραβά  δεν θα μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο.

«Το δεύτερο είναι  το μετά και η σύσταση μιας Επιτροπής από ακέραιους ανθρώπους που να παρακολουθούν την διερεύνηση να ξέρουν επ’ακριβώς τι έρχεται στα χέρια του κάθε ανακριτή»,είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα