'Τουρκικό παζάρι' στην Πόλη για το μεταναστευτικό

Σε «τουρκικό παζάρι» εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό, με την Κυβέρνηση Ερντογάν να προσπαθεί να ανταλλάξει τη συνεργασία της με «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία και σημαντική οικονομική στήριξη.

Από την άλλη η ΕΕ σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα, φαίνεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί αυτές να προκαλούν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ

στην Τουρκία, ώστε αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Επίσπευση ενταξιακής διαδικασίας

Σε κοινή διάσκεψη τύπου που παραχώρησαν Νταβούτογλου και Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και παράλληλα να παραχωρήσει 3 δις ευρώ σε βοήθεια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

"Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες", είπε.

Δεν επιλύεται χωρίς να λυθεί η κρίση στη Συρία

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία. Προέταξε επίσης την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Οι δηλώσεις αυτές προέκυψαν μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου στο Πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Πάντως λίγο πριν περάσουν στο γεύμα, Νταβούτογλου και Μέρκελ περπάτησαν στον Βόσπορο δίπλα από το παλάτι Ντολμάμπαχτσε και η Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε αν είναι εδώ που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ατατούρκ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Ατατούρκ πέθανε στο διπλανό κτίριο.

Περισσότερα σε λίγο

Keywords
Τυχαία Θέματα