Τουρκικές Εκλογές: Τα πιθανά σενάρια και το δεδομένο στην ΑΟΖ

Δυο εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη διπλή εκλογική αναμέτρηση (Προεδρικές και βουλευτικές) στην Τουρκία, ο Τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος ανέλυσε τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας αλλά και τα δεδομένα σε σχέση με το Κυπριακό και την ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μούδουρος, την επομένη των εκλογών ο Ερντογάν θα έχει μπροστά του δυο επιλογές οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν και τη στάση του στο Κυπριακό.

Η πρώτη επιλογή, είναι να πάει σε νέες πρόωρες εκλογές

στο ενδεχόμενο που επικρατήσει στον δεύτερο γύρο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας όμως χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Εκεί θα έχει να αναλάβει μεγάλο ρίσκο διότι θα είναι η δεύτερη φορά που επαναλαμβάνει αυτή την τακτική μέσα σε τρία χρόνια», σημείωσε.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο «θετικό», είναι να προσπαθήσει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με κάποια τμήματα της αντιπολίτευσης, ώστε να μειώσει την εξάρτηση του από τους εθνικιστές που τον στηρίζουν.

Ο κ. Μούδουρος, υπογράμμισε το γεγονός, ότι το πολιτικό πρόγραμμα του AKP στο Κυπριακό είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό των συνεργατών του.

«Άρα σ΄ ότι αφορά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εκείνο που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε από το AKP και τον ίδιο τον Ερντογάν, ίσως συνεχίσει σε επικράτηση του», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι αυτό σημαίνει συνεχής πίεση για γρηγορότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν μείνει. Παράλληλα, η επιδίωξη θα είναι να αποδοθεί η ευθύνη στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για την στασιμότητα.

Την ίδια ώρα, τόνισε, ότι σε σχέση με τα ενεργειακά, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ένεκα της ομοφωνίας του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Εκτός από το «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών», τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς να το ομολογούν, συμφωνούν στη συνέχιση δυναμικών ενεργειών ως προς την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα