Στην Κύπρο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει η ΑΚΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, θα κηρύξει την Τρίτη την έναρξη των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), που πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, στις 26 και 27 Ιουνίου 2018.

Ανακοίνωση από τη Βουλή

αναφέρει ότι η συνεδρία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη, σε συνέχεια της εκλογής του ως Προέδρου της εν λόγω Επιτροπής και ως Αντιπροέδρου της Συνέλευσης.

Οι εργασίες της Επιτροπής αυτής, που ανήκει στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό οργανισμό της Ασίας, θα φιλοξενηθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Πισσούρι της Λεμεσού και αποτελούν γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς ενισχύουν τη θέση της ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και τις διμερείς της σχέσεις με πολλά κράτη της Ασιατικής Ηπείρου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνεδρία, θα συμμετάσχουν με υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, πέραν της Κύπρου, δεκαεννέα κράτη μέλη της Συνέλευσης: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Καμποτία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Κουβέιτ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Συρία και Ταΐλάνδη.

Της συνεδρίας θα προεδρεύει ο κ. Τορναρίτης, καθ’ όλη τη διήμερη διάρκειά της. Θα συμμετάσχει δε και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, ως το έτερο μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Στην εναρκτήρια τελετή, θα παραστούν αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών των συμμετεχόντων χωρών. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή των συνέδρων το βράδυ της 26ης Ιουνίου και ο κ. Τορναρίτης θα τους φιλοξενήσει σε αποχαιρετιστήριο δείπνο το επόμενο βράδυ στην Πάφο, όπου θα επισκεφθούν προηγουμένως χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι τα προσχέδια Ψηφισμάτων, που αφορούν στο ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας και τη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα προσχέδια των Ψηφισμάτων που θα εγκριθούν, θα παραπεμφθούν στην επόμενη Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα