Το Ριάντ δεν γνωρίζει πού είναι η σορός του Κασόγκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας 'Αντελ Αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη ήταν "τεράστιο και σοβαρό λάθος", υποσχέθηκε στην οικογένεια του δημοσιογράφου ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και τόνισε ότι "δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του".

"Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι μια φρικτή τραγωδία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Νιώθουμε τον πόνο της", δήλωσε ο Αλ-Τζουμπέιρ

σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριάντ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. "Δυστυχώς, έγινε ένα τεράστιο και σοβαρό λάθος και διαβεβαιώνω την οικογένειά του ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν γι' αυτό".

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Ριάντ "δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός" του δημοσιογράφου.

Η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ "θα ξεπεράσει" την υπόθεση αυτή, εκτίμησε επίσης ο Αλ-Τζουμπέιρ, τονίζοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν "δεν είχε ενημερωθεί" για την επιχείρηση, η οποία έγινε χωρίς την άδεια των αρχών.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, πρόσθεσε ο Αλ-Τζουμπέιρ, "είναι αποφασισμένος οι υπεύθυνοι" για τον θάνατο του δημοσιογράφου "να λογοδοτήσουν".

Βρετανία-Γαλλία-Γερμανία: "Επιτακτική η ανάγκη να αποσαφηνιστεί" η υπόθεση

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει την εξήγησή της για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να θεωρηθεί αξιόπιστη, σύμφωνα με την Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπάρχει "επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν" οι συνθήκες του "απαράδεκτου" θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του, στην Τουρκία.

"Σημειώνουμε την δήλωση των Σαουδαράβων που εξηγεί τα προκαταρκτικά τους πορίσματα", αναφέρουν οι τρεις δυτικές πρωτεύουσες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

"Αλλά υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί ακριβώς συνέβη στις 2 Οκτωβρίου, πέρα από τις υποθέσεις επικαλείται έως σήμερα η σαουδαραβική έρευνα, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από τα γεγονότα ώστε η έρευνα να θεωρηθεί αξιόπιστη".

"Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον φόνο, τον οποίο και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο", τονίζουν.

"Επιμένουμε συνεπώς στο γεγονός ότι απαιτούνται και αναμένονται περισσότερες προσπάθειες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια κατά τρόπο πλήρη, διαφανή και αξιόπιστο", υπογραμμίζουν οι τρεις χώρες, χαρακτηρίζοντάς "απαράδεκτο" το γεγονός δημοσιογράφοι να απειλούνται, να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται "υπό οποιεσδήποτε συνθήκες".

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα