Στα χέρια της Ερευνητικής η επίμαχη συμφωνία με «Αλταμίρα»

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην έρευνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα έγκυρες πηγές της «Σημερινής της Κυριακής», η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα απέστειλε γραπτώς στην Ερευνητική Επιτροπή την «επίμαχη» συμφωνία της με την ισπανική εταιρεία «Αλταμίρα».

Τα έγγραφα παραλήφθηκαν σε ογκώδη φάκελο, την περασμένη Πέμπτη, προς ικανοποίηση αιτήματος της Επιτροπής.

Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, τα μέλη της

τελευταίας, Γεώργιος Αρέστη, Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου έχουν ήδη αρχίσει τη μελέτη των όρων της συμφωνίας.

Μετά τις αντικρουόμενες απόψεις που κατατέθηκαν ενώπιον της, η Ερευνητική Επιτροπή έχει πλέον τη δυνατότητα να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα κατά πόσο ήταν ή δεν ήταν συμφέρουσα για την ΣΚΤ η απόφαση που έλαβε η Επιτροπεία της, το 2016, για απευθείας ανάθεση στην «Αλταμίρα» της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 7,5 δις, χωρίς, δηλαδή, την προκήρυξη διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία καταγγέλθηκε ως «επικίνδυνη» και «ετεροβαρής» για τον οργανισμό από τη μειοψηφία της τότε Επιτροπείας και συγκεκριμένα από τους Πογιατζή, Ταουσιάνη, Πηγασίου και Πούρο, αλλά και από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Αντίθετα, η πλειοψηφία της Επιτροπείας περιέγραψε ως «μονόδρομο» την επιλογή της Αλταμίρα, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τα στενά χρονικά περιθώρια και τις πιέσεις των ευρωπαίων εποπτών.

Στο μεταξύ, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαβεβαίωσε την Επιτροπή, δια επιστολής ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιηθεί το αίτημα που εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την αξιοποίηση της απόρρητης αλληλογραφίας της.

Εξάλλου, συνεχίζονται αύριο οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής με τους Ευστάθιο Ευσταθίου, πρώην Γραμματέα της ΣΠΕ Άχνας, και τους Παντελή Λέκκα και Alexander Pretzner, στελέχη της Citygroup, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επισημαίνεται, πως η Citygroup είχε συμβουλευτικό ρόλο για το θέμα της εισαγωγής της Συνεργατικής, που τελικά δεν προχώρησε, και αργότερα, για το θέμα της εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών για την πώληση του οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα