Γαλλική ασπίδα στην ΑΟΖ επιδιώκει η Κύπρος – Δηλώσεις ΥΠΑΜ

Σημαντικές κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα επιχειρεί η Λευκωσία.

Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία περίοδο έντονων τουρκικών προκλήσεων που συνδέονται με την κορύφωση των ενεργειακών διεργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής προσπάθειας εντάσσεται και η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, στο Παρίσι. Αύριο θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλορένς Πάρλι.

Κοινή επιδίωξη, η εξεύρεση νέων τρόπων εμβάθυνσης των

διμερών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.

"Η συνάντηση θα αξιολογήσει την μέχρι στιγμή, εργασία των διμερών Επιτροπών και θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα του πλαισίου συνεργασίας με την Γαλλία" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης..

Στο πλαίσιο των συμφωνιών εντάσσεται και το θέμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, προβλέπεται αξιοποίηση, από τα γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροπορικά μέσα, των υποδομών της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

"Στόχος είναι να εμβαθύνουμε την συνεργασία και με διευκολύνσεις, είτε ναυτικές, είτε αεροπορικές, ανάλογα και με τις ανάγκες της Γαλλίας. Προβλέπεται, επίσης, συνεργασία και στον τομέα της εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων στην περιοχή", ανέφερε ο υπουργός.

Νέα δεδομένα στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί και η επικείμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Καθοριστική για τις εξελίξεις, αλλά και για τη μορφή, που θα λάβει μια ενδεχόμενη αμερικανική συμμετοχή, θα είναι η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Ουές Μίτσελ, στη Λευκωσία, την 1η Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα