Το πρωτάθλημα αρχίζει, μα η εξέδρα...: τι ισχύει στην Ευρώπη με τους φιλάθλους

Θα ξαναδούμε σύντομα ποδοσφαιρικά παιχνίδια με γήπεδα γεμάτα κόσμο; Τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα οποία έχει αρχίσει η νέα σεζόν; Αλλού επιτρέπονται οι φίλαθλοι, αλλού όχι.

Με τον κορωνοϊό να είναι ακόμα… παρών στην Ευρώπη, η καθημερινότητα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Το ποδόσφαιρο προσπαθεί, επίσης, να… συνηθίσει και σιγά σιγά, υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους, οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες.

Όχι παντού,

βέβαια… Στην Ισπανία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Σκωτία, στην Τουρκία, στην Ρουμανία, στην Σερβία, στη Ουκρανία και, φυσικά, στην Ελλάδα τα γήπεδα δεν έχουν ανοίξει ακόμα για τον κόσμο.

Σε 15 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων, σε συγκεκριμένο ποσοστό, στις εξέδρες των γηπέδων

Στην Πρέμιερ Λιγκ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο lockdown στη Βόρεια Αγγλία αποτρέπουν το πλάνο αυτό.

Τι συμβαίνει στα πρωταθλήματα στα οποία έχει αρχίσει η νέα σεζόν:

-Αυστρία (11 Σεπτεμβρίου): επιτρέπεται μάξιμουμ η παρουσία 3.000 φιλάθλων.

-Βέλγιο (7 Αυγούστου): ποδοσφαιρικά παιχνίδια μπορούν να παρακολουθήσουν από 1.500 ως 10.000 φίλαθλοι.

-Τσεχία (22 Αυγούστου): επιτρέπεται η είσοδος μέχρι  2.000 ανθρώπων, οι οποίοι είναι χωρισμένοι ανά 1.000. Η γηπεδούχος ομάδας είναι υπεύθυνη για τα εισιτήρια που δίνονται σε οπαδούς της φιλοξενούμενης.

-Δανία (30 Αυγούστου): οι οπαδοί κάθονται έχοντας τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους και δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από 500.

-Αγγλία (12 Σεπτεμβρίου): υπήρχε εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επιτραπεί η είσοδος των φιλάθλων από την 1η Οκτωβρίου, αλλά αυτό πλέον αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.  

-Γερμανία (18 Σεπτεμβρίου): επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων που θα καλύπτει το 20% της χωρητικότητας των γηπέδων υπό την προϋπόθεση πως σε κάθε περιοχή τα κρούσματα θα είναι λιγότερα από 35 ανά 100.000 ανθρώπους.

-Ελλάδα (12 Σεπτεμβρίου): τα παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών με την παρουσία μόνο 300 ατόμων (προσωπικού, ομάδων κλπ).

-Γαλλία (22 Αυγούστου): μέχρι τις 30 Οκτωβρίου απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων με περισσότερα από 5.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα στην «κόκκινη ζώνη» της χώρας δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 1.000 φίλαθλοι.

-Ρουμανία (22 Αυγούστου): οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν επιτρέπεται η παρουσία περισσότερων από 240 ατόμων, που είναι αποκλειστικά οι εμπλεκόμενοι με την διεξαγωγή των παιχνιδιών.

-Πορτογαλία (29 Αυγούστου): η νέα σεζόν άρχισε χωρίς την παρουσία κόσμου και η Λίγκα έχει καταρτίσει ένα πλάνο για την σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων: 1.000, 2.500, 5.000. Θα υπάρξει νέα σχετική οδηγία των αρμόδιων υγειονομικών αρχών στις 5 Οκτωβρίου.

-Πολωνία (22 Αυγούστου): υπάρχει διαχωρισμός σε τρεις ζώνες. Είναι η πράσινη, με παρουσία κόσμου στο 50% του γηπέδου, η κίτρινη, με παρουσία φιλάθλων στο 25% και η κόκκινη, στην οποία απαγορεύονται οι θεατές στα γήπεδα. Κάθε σύλλογος υποχρεούται να καταρτίσει σχετικό πλάνο και να το καταθέσει προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές.  

-Ολλανδία (17 Σεπτεμβρίου): επιτρέπεται ποσοστό από 15% ως 35%.

-Ιταλία (19 Σεπτεμβρίου): υπάρχει πρόβλεψη για παρουσία περίπου 1.000 φιλάθλων από την 1η αγωνιστική.

-Ρωσία (19 Αυγούστου): το πρωτάθλημα άρχισε με παρουσία φιλάθλων σε ποσοστό 10%, το οποίο σταδιακά αυξήθηκε σε κάποιες περιοχές στο 25% της χωρητικότητας του γηπέδου. Στη Μόσχα το ποσοστό είναι 30% και υπάρχουν συζητήσεις ώστε ένα 5% να αφορά οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας.

-Σκωτία (1η Αυγούστου): κεκλεισμένων των θυρών.

-Σερβία (1η Αυγούστου): χωρίς φιλάθλους.

-Σλοβακία (8 Οκτωβρίου): το σχετικό πλάνο προβλέπει 1.000 φιλάθλους σε κάποια γήπεδα και 500 σε άλλα.

-Ισπανία (12 Σεπτεμβρίου): κεκλεισμένων των θυρών.

-Ελβετία (18 Σεπτεμβρίου): μπορούν να βρίσκονται φίλαθλοι στα 2/3 του γηπέδου, αλλά απαγορεύεται η παρουσία οπαδών των φιλοξενούμενων.

-Τουρκία (11 Σεπτεμβρίου): χωρίς φιλάθλους στο πρώτο μισό της σεζόν.

-Ουκρανία (22 Αυγούστου): κεκλεισμένων των θυρών.

-Βόρεια Ιρλανδία (17 Οκτωβρίου): δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

Θυμίζεται πως στη Λιθουανία, στη Λετονία, στη Φινλανδία, στην Σουηδία ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Στο Ισραήλ, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Καζακστάν έχει απαγορευτεί η διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα