Το πρόγραμμα “Νόστος” σε επίκεντρο επαφών Φωτίου σε Αθήνα

«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση Κύπρου,

Ελλάδας, Αιγύπτου, με αντικείμενο την προετοιμασία του προγράμματος «Νόστος – Η επιστροφή».

Το πρόγραμμα «Νόστος – Η επιστροφή» θα διεξαχθεί από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου, και στην πανηγυρική τελετή έναρξης θα παραστούν οι Πρόεδροι των τριών χωρών.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης στην Αθήνα και επισκεπτόμενοι σήμερα το πρωί την Ακρόπολη, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, η Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, και ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας Φώτης Φωτίου, έστειλαν μήνυμα συνεργασίας προς τους αποδήμους των κρατών τους, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιτισμού σε αυτή την προσπάθεια.

Από τον βράχο της Ακρόπολης, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του να βρίσκεται σε αυτό το παγκόσμιο μνημείο, μαζί με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Είμαστε σε αυτόν εδώ τον χώρο για να επιβεβαιώσουμε ότι ενώνουμε δυνάμεις και σε θέματα διασποράς», δήλωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί η Διασπορά μας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά».

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ευόδωση των σκληρών προσπαθειών των τριών κρατών ως προς την πραγματοποίηση του προγράμματος «Νόστος» στην Αλεξάνδρεια, το οποίο χαρακτήρισε ένα γεγονός που στέλνει πολλαπλά ιστορικά και πολιτικά μηνύματα σε όλη την περιοχή. «Η συνεργασία των τριών χωρών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο για το καλό των λαών μας και της ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Φωτίου αναφορικά με τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και πόσο μάλλον όταν με επίκεντρο τη Μεσόγειο, ενώνει τους δύο πανάρχαιους πολιτισμούς, της Αιγύπτου και της Ελλάδας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξία της «διπλωματίας του πολιτισμού».

Αντίστοιχα, η Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, αναφερόμενη στην τριμερή συνάντηση, τόνισε τη σημασία της προστασίας του πολιτισμού των τριών χωρών, ιδιαίτερα μέσα από τις δράσεις για τους απόδημους.

Στη συνέχεια, οι τρεις αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες του προγράμματος «Νόστος». Όπως ορίστηκε, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του προγράμματος, η αιγυπτιακή Κυβέρνηση θα αναλάβει τη φιλοξενία ομάδας Αιγυπτιωτών Ελλήνων από την Κύπρο και την Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Ελ Αλαμέιν, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το Σαρμ Ελ Σέιχ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία με ειδικό ιστορικό βάρος για την παρουσία του Ελληνισμού στη σημερινή Αίγυπτο.

Επιπρόσθετα, κατά την τριμερή συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση και υλοποίηση συνεργειών και δράσεων σε θέματα διασποράς.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΥΠΕ, κατά την τριμερή συνάντηση αποφασίστηκε ότι το πρόγραμμα «Νόστος» θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχουν οργανώσεις διασποράς των τριών χωρών, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συμφωνήθηκε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη νέα γενιά αποδήμων των τριών χωρών, με την πραγματοποίηση κοινών επισκέψεων νέων των τριών χωρών, με στόχο και την ενδυνάμωση των δεσμών τους μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό. Οι κοινές αυτές επισκέψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι τρεις αξιωματούχοι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται για συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς.

Ολοκληρώνοντας τον σημερινό κύκλο συναντήσεων, ο κ. Φωτίου δήλωσε: «Το γεγονός ότι το Πρόγραμμα “ΝΟΣΤΟΣ” τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, καταδεικνύει την ιστορική διασύνδεση των τριών χωρών, αλλά και το πόσο κοντά βρίσκονται πλέον τα τρία κράτη και οι τρεις λαοί».

Επιπλέον, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αίγυπτο στα πλαίσια του Προγράμματος, αποτελεί την απαρχή της ήδη στενής συνεργασίας των τριών χωρών, η οποία στοχεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων, κυρίως όσον αφορά τα εθνικά θέματα των τριών χωρών.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η σημερινή συγκυρία των εξελίξεων στην περιοχή, καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των σχέσεων και των συνεργασιών των γειτονικών χωρών. «Ο Ελληνισμός της Διασποράς αποτελεί διαχρονικά ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματά μας για την ευόδωση των προσπαθειών μας, στην προώθηση και επίλυση των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος», σημείωσε επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την Οργάνωση Αποδήμων Κυπρίων και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με τους αναπληρωτές Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας, Φώτη Κουβέλη και Ιωάννη Αμανατίδη αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα