ΠτΔ: Στηρίζουμε το Ινστιτούτο Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας την Πέμπτη τα εγκαίνια των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης του Ινστιτούτου Κύπρου, επανεβεβαίωσε τη στήριξη της πολιτείας στην έρευνα και την καινοτομία, επισημαίνοντας πως παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου, αυτό υπολείπεται στην προβολή του έργου του στην κυπριακή κοινωνία.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

είπε ότι η ενίσχυση της λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, με την εργαστηριακή υποδομή χαρακτηρισμού τέχνης, αναμένεται να ενδυναμώσει τις ιδιαίτερα αξιόλογες ερευνητικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Κύπρου από το 2007.

Συνεχίζοντας είπε ότι με την εφαρμογή αναπτυγμένων τεχνολογιών πρόκειται να φωτιστούν άγνωστες λεπτομέρειες της τεχνικής και των υλικών που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες του παρελθόντος, ανατρέποντας πολλές φορές τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.

Επισημαίνοντας πως τα εργαστήρια αποτελούν, ήδη, μέρος του προγράμματος E-RIHS της Πανευρωπαϊκής Υποδομής για τις Επιστήμες Μελέτης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ παράλληλα η έρευνα των εργαστηρίων έχει τύχει της οικονομικής υποστήριξης κορυφαίων ιδρυμάτων διεθνούς κύρους, αναφέρθηκε στο δωρητή εργαστηρίου Ανδρέα Πίττα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Πίττας, οδηγούμενος από τη μεγάλη αγάπη του για την Τέχνη, όντας σημαντικότατος συλλέκτης ο ίδιος, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία, υποστηρίζει έμπρακτα εδώ και χρόνια το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, στα 11 χρόνια δραστηριοποίησης του, κατάφερε να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας, μετατρέποντας παράλληλα την Κύπρο σε ερευνητικό κόμβο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ακόμα πως το Ινστιτούτο μέσα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του όσον αφορά την αυξανόμενη εξασφάλιση ανταγωνιστικών διεθνών κεφαλαίων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξης και απασχόλησης προς όφελος της ευρύτερης ανάπτυξης του τόπου. Παρατήρησε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία για τα έτη 2014 – 2020 το Ινστιτούτο απορρόφησε 7,22 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που ως Κυβέρνηση συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου ενισχύοντας τη λειτουργία του», είπε υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015 ενέκρινε το Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ινστιτούτου για τα έτη 2016-2018.

Περαιτέρω σημείωσε την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας το Φεβρουάριο του 2017 μεταξύ του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ινστιτούτου Κύπρου που αφορά τη χρήση Εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας, ως επίσης την εκμίσθωση τμήματος κρατικής γης για την κάλυψη αναγκών του που αφορούν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις,

Είπε ακόμα ότι το Μάρτιο του 2018 θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ινστιτούτου Κύπρου για τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που λείπει από τη σπουδαία ερευνητική μονάδα του Ινστιτούτου αριστείας είναι η προβολή του έργου του.

«Είναι κρίμα με τόσους ερευνητές, με τόσους αξιόλογους επιστήμονες, ένα πραγματικό κέντρο αριστείας να μην τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Θα πρέπει να δείτε πώς επιτέλους ανακοινώνονται επιτεύγματα που πραγματικά είναι αξιόλογα, γιατί είναι κρίμα να γνωρίζουν κάποιοι κάποια μικρότερα κέντρα με ολιγότερες επιτυχίες, μέσα από την προβολή, αλλά να υστερεί ένα από τα βασικά κέντρα, πρωταγωνιστής της πατρίδας μας όσον αφορά την έρευνα, την αριστεία, την καινοτομία», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τέλος ότι τόσο η Κυβέρνησή όσο και ο ίδιος προσωπικά θα είναι δίπλα, αρωγοί και συμπαραστάτες, συνεχίζοντας να στηρίζει τις δράσεις του Ινστιτούτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα