Στη Βουλγαρία για προώθηση RescEU ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης ταξιδεύει σήμερα στη Σόφια για να συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για το σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστροφές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Η Βουλγαρία είναι ήδη ένα από τα 34 συμμετέχοντα κράτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και έχει παράσχει και λάβει βοήθεια σε περιόδους

κρίσεων. Η συνολική πρόταση που υπέβαλε η Kομιαιόν τον Νοέμβριο του 2017 αναμένεται να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους φυσικούς κινδύνους στην Ευρώπη: πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και επιδημίες.

Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν δύο συμπληρωματικά σκέλη δράσης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της rescEU και στην ενίσχυση της ικανότητας πρόληψης καταστροφών και ετοιμότητας. Οι διοικητικές διαδικασίες θα βελτιωθούν και θα απλουστευθούν ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη βοήθειας για τη διάσωση ζωών. Με την εφαρμογή της rescEU, η Βουλγαρία, παράλληλα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, θα μπορέσει να επωφεληθεί άμεσα από μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις καταστροφές.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα και τις εγκαταστάσεις υποδοχής στη Ριτσώνα καθώς και ενοικιαζόμενα καταλύματα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στη Λιβαδειά, χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Κομισιόν μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα