Το έργο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου του ΟΚΥπΥ

O Δρ. Χρίστος Μηνάς του ΟΚΥπΥ μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο για το αξιόλογο έργο της Παιδοχειρουργικής Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Ιατρικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Χρίστος Μηνάς, ανέφερε πως «Είναι η μοναδική οργανωμένη τριτοβάθμια παιδοχειρουργική στην Κύπρο και υποστηρίζεται από το Μακάρειο Νοσοκομείο με την μοναδική Μονάδα Εντατικής νοσηλείας νεογνών και παίδων. 

Η

παιδοχειρουργική κλινική του ΟΚΥπΥ διαχειρίζεται παιδιά ηλικίας από την γέννησή τους μέχρι και 16 ετών, με ποικίλα χειρουργικά προβλήματα».

Προβλήματα στα νεογνά

Σύμφωνα με τον Δρα Χρίστο Μηνά, «Ιδιαίτερα στα νεογνά, τα περισσότερα είναι και πρόωρα, τα χειρουργικά προβλήματα αφορούν ένα μεγάλο εύρος, συγγενών ανωμαλιών, όπως προβλήματα από τον θώρακα και από το έντερο. Όλες αυτές οι ανωμαλίες αποτελούν βαριές και συχνά δυστυχώς απειλητικές για την ζωή του νεογέννητου.

Καλούμαστε μαζί με τους νεογνολόγους αλλά και μια πολυθεματική ομάδα όπως παιδοκαρδιολόγους, παιδονεφρολόγους και άλλες ειδικότητες να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Τα μεγαλύτερα παιδιά

Έχουν τακτικά συνηθισμένα παιδοχειρουργικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως η βουβωνοκήλη, η κρυψορχία, υδροκήλη, η σκωληκοειδίτιδα, ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Μηνάς.

Προσθέτοντας ότι, «Σοβαρά επείγοντα προβλήματα όπως ο πολυτραυματίας μετά από πτώση ή τροχαίο ατύχημα, σοβαρά εγκαύματα κ.α. Η αντιμετώπιση όλων αυτών εκτός από τις μονάδες εντατικής νοσηλείας παίδων και νεογνών απαιτούν και μια πολυθεματική ομάδα που θα έχει όλες αυτές τις ειδικότητες και υπό ειδικότητες ο καθένας στον τομέα του να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των ασθενειών των παιδιών.

Τελευταία τετραετία

1000-1100 επεμβάσεις

1300 εισαγωγές ετήσια στην παιδοχειρουργική κλινική

Πέραν των 3000 εξεταζόμενα παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία

Δείτε το απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα