Το ενδιαφέρον της τ/κ κοινότητας στραμμένο στην δίκη στο Αντίγιαμαν

Για τρίτη και τελευταία μέρα συνεχίζεται στο 3ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Αντίγιαμαν η ακρόαση μαρτυριών για την υπόθεση της κατάρρευσης του ξενοδοχείου Isias κατά τον σεισμό πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 72 άτομα συνολικά, οι 35 μέλη και συνοδοί της παιδικής ομάδας βόλεϊ από την Αμμόχωστο. Στο Αντίγιαμαν βρίσκονται και συγγενείς Τούρκων ξεναγών καθώς ο σύνδεσμός τους διοργάνωσε συνέδριο στο ίδιο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κι αυτοί.

Τ/κ ΜΜΕ

παρακολουθούν μέσω των απεσταλμένων τους την διαδικασία ενώ στην πολυπληθή αντιπροσωπεία που βρίσκεται από τα κατεχόμενα στην τουρκική πόλη, υπάρχουν και Τ/κ πολιτικοί, οι οποίοι προβαίνουν σε δηλώσεις. Εκτός από την αίθουσα του δικαστηρίου, η αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα βρίσκεται καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας έξω από το κτίριο κρατώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες των παιδιών και των συνοδών τους που σκοτώθηκαν και συνθήματα που ζητούν δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Την πρώτη ημέρα, προχθές, λήφθηκαν καταθέσεις από κάποιους από τους 11 υπόπτους για την υπόθεση, ενώ χθες ήταν η σειρά των συγγενών των θυμάτων. Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν χθες ήταν και οι «υπουργοί» εσωτερικών, Ντουρσούν Ογούς και παιδείας, Ναζί Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σπεύσει μετά τον σεισμό για να εντοπίσουν με τ/κ συνεργεία διάσωσης τα μέλη της τ/κ ομάδας βόλεϊ. Οι κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία διαδικτυακά, ενώ υπήρξε και διαμαρτυρία των δικηγόρων τους στο δικαστήριο γιατί ενώ έδινε κατάθεση ένας εκ των γονιών των θυμάτων, στην αίθουσα βρισκόταν ακόμη ένας συγγενής θύματος. Οι δικηγόροι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτό.

Η διαδικασία χθες, όπως και προχθές, συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με την λήψη καταθέσεων, ενώ αυτό αναμένεται να συμβεί και σήμερα.

Οι συγγενείς των Τ/κ θυμάτων ζητούν να επιδικαστεί η αυστηρότερη των ποινών για τους υπόπτους για τις κατηγορίες των παρατυπιών στο κτίριο, όπως το ότι κόπηκαν κολώνες στο υπόγειο και προστέθηκαν όροφοι, κάτι που ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου απορρίπτει λέγοντας ότι ό,τι παρέμβαση έγινε στο κτίριο, είχε γίνει με σχετική έγκριση. Αρνούνται δε οι κατηγορούμενοι ότι υπήρχε παράνομος όροφος. Οι κατηγορίες αφορούν «πιθανή αμέλεια» και όχι εκ προθέσεως, κάτι που επίσης βρίσκει αντίθετους τους συγγενείς των Τ/κ θυμάτων.

Οι τ/κ εφημερίδες παραθέτουν σήμερα αναφορές από τις μαρτυρίες των  συγγενών που απευθύνονταν στους κατηγορούμενους ως «δολοφόνοι» ενώ συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες της μητέρας που επέζησε, αλλά έχασε την κόρη της, όπως και του συζύγου που έχασε την κόρη και την σύζυγό του.

«Κανείς δεν αξίζει τέτοιο θάνατο», «δεν υπήρχαν ερείπια αλλά χώμα», «δεν τους σκότωσε ο σεισμός, αλλά εσείς, εσείς είστε οι δολοφόνοι», «εγώ πηγαίνω κάθε μέρα στον τάφο της κόρης μου και χτενίζω το χώμα γιατί θέλω να χτενίσω τα μαλλιά της», είναι μερικές από τις εκφράσεις που προβάλλονται στον τ/κ Τύπο ως αποσπάσματα από τις μαρτυρίες των συγγενών.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Isias, Αχμέτ Μποζκούρτ υποστήριξε ότι οι συγγενείς «παπαγαλίζουν», «λένε τα ίδια» και απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες.

Ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι που βρίσκεται στο Αντίγιαμαν, εκτίμησε ότι σήμερα – τελευταία ημέρα της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας - «οι δικηγόροι των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσουν αποφυλάκιση».

Σήμερα το πρωί ακούστηκαν στο δικαστήριο τρεις μάρτυρες, ο υπάλληλος υποδοχής, ο λογιστής και ένας από το τεχνικό προσωπικό που εργαζόταν στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον κ. Εσένταγλι ο κατάλογος σήμερα των μαρτύρων είναι μακρύς.

Σε σχόλιό του από την Άγκυρα όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια μιας έκθεσης, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εμπιστεύεται την τουρκική δικαιοσύνη. «Σίγουρα ο πόνος των οικογενειών είναι και δικός μας πόνος», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι αγωγές έχουν κινηθεί στην Τουρκία και εναντίον υπευθύνων άλλων κτιρίων που κατάρρευσαν στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου πέρυσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα