Γιλμάζ: «Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής ιστορίας»

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του Τουρκικού τύπου, τo κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (04.01.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ παρευρέθηκε στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης οθωμανικών – τουρκικών μνημείων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και δήλωσε ότι «η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής ιστορίας».

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Προτού Σβηστούν τα Ίχνη», που διοργανώθηκε

από την Ένωση Δήμων της Τουρκίας και τη λεγόμενη ένωση τουρκοκυπριακών «δήμων», ο Γιλμάζ δήλωσε ότι η Κύπρος φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια της ιστορίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και κατάφερε να κρατήσει μαζί διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

«Για το λόγο αυτό, το νησί έχει μια πολύ πλούσια ιστορική κληρονομιά, πολύχρωμη κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία», είπε ο Γιλμάζ, τονίζοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση των τουρκικών και ισλαμικών αξιών υπό το πρίσμα της ιστορίας, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας.

Πρόσθεσε ότι προσβλέπουν και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και κοινά έργα, λέγοντας ότι «ο τουρκοϊσλαμικός πολιτισμός ήταν ένας αστικός πολιτισμός» και ότι στις πόλεις όπου αυτός ο πολιτισμός άφησε το στίγμα του κατά τη διάρκεια της ιστορίας, «θα φανεί το αστικό όραμα που υφάνθηκε για αιώνες».

Αναφερόμενος στα οθωμανικά μνημεία των ελεύθερων περιοχών o Γιλμάζ κατονόμασε το Κάστρο της Πάφου, το Μεγάλο Τζαμί της Πάφου, το Hala Sultan Tekke, το Υδραγωγείο της Λάρνακας, το Κάστρο της Λάρνακας, το Κάστρο της Λεμεσού, το Τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραήμ Αγά της Λεμεσού και το Τζαμί Μπαϊρακτάρ της Λευκωσίας και είπε ότι:

«Αυτά αποτελούν πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο νησί. Η προστασία, η προώθηση και η μεταβίβαση αυτής της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, καθώς και των χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τη δική μας κληρονομιά, αλλά και για την κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Ο Γιλμάζ υποστήριξε ακόμη ότι:

«Παρακολουθούμε με λύπη το γεγονός ότι πολλά τουρκοϊσλαμικά μνημεία στο νότιο τμήμα της Κύπρου είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους και δεν λαμβάνουν την αξία που τους αξίζει. Είναι σαφές ότι μια νοοτροπία που έχει επιβάλει την απομόνωση στους Τουρκοκύπριους για μισό αιώνα δεν θα έχει υγιή προοπτική για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν είναι ποτέ αποδεκτό η τουρκική πλευρά να υφίσταται διακρίσεις όσον αφορά τη διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών στο νησί. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα την UNESCO, να συμβάλει στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου».

Μιλώντας για το λεγόμενο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - κατεχομένων για το  2024, ο Γιλμάζ ανέφερε:

«Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα προσφέρουμε τη στήριξή μας σε πολλούς τομείς, όπως αναπτυξιακά έργα, τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, εκπαίδευση και υγεία. Η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την οικονομία. Φυσικά, η οικονομική μεγέθυνση και η ανάπτυξη είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, αλλά η έννοια της ανάπτυξης είναι μια έννοια που το υπερβαίνει αυτό. Όταν λέμε ανάπτυξη, στοιχεία αυτής είναι από τη μία η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία και από την άλλη τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι πολιτιστικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και οι εξελίξεις που τις συμπληρώνουν».

Πάντα πρόσεχαν την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ο Τατάρ

Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.01.24, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια της έκθεσης και ισχυρίστηκε ότι πάντα έδιναν προσοχή στην προστασία των εκκλησιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Τατάρ είπε ότι «η προσδοκία μας από τους Ελληνοκύπριους στη νότια Κύπρο είναι η προστασία της 400χρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στη συνέχεια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η Κύπρος εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διότι η μεγαλύτερη περίοδος στην ιστορία της Κύπρου ήταν η οθωμανική περίοδος» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας από τους κύριους ιδιοκτήτες της Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Στα κατεχόμενα ο Βαν Νταμ για προώθηση νέων παράνομων ξενοδοχείων (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα