Το μπαλάκι στην Κεντρική Επιτροπή

το τραπέζι τα ονόματα των Μάικ Σπανού, Κίκη Καζαμία, Σταύρου Μαλά, αλλά και άλλων
Δεν κατέληξε σε απόφαση το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ στη χθεσινή του συνεδρία όσον αφορά στον υποψήφιο του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές

Χωρίς άσπρο καπνό ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα των Προεδρικών Εκλογών του 2018.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive,

το σώμα δεν κατέληξε σε τελικές αποφάσεις, χθες, σε σχέση τουλάχιστον με το όνομα που θα προκρίνει το ΑΚΕΛ ως υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές.

Κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε ενημέρωση για όλες τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις και διεργασίες με τους εν δυνάμει υποψηφίους και καθορίστηκε ο τρόπος, με τον οποίο θα προσεγγίσει η Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο την Κεντρική Επιτροπή.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, στο ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να βιαστούν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, καθώς θέλουν να είναι σίγουροι ότι η επιλογή θα εκφράζει την πλειοψηφία των υποστηρικτών του κόμματος.

Το Σάββατο η ΚΕ
Το Σάββατο, 27 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής με στόχο να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις των μελών της, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός από μέρους Πολιτικού Γραφείου, σε σχέση με ονόματα και υποψηφίους.

Οι αποφάσεις από την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν σε μεταγενέστερη σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής, στις αρχές Ιουνίου. Εκεί θα οριστικοποιηθεί και η πρόταση του ΑΚΕΛ, προς τις Κομματικές Ομάδες Βάσης.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τη συνέχιση των ζυμώσεων και μεταφορά τους σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής. Η εξέλιξη των διαδικασιών αποδεικνύει εκ πρώτης ότι όσα διεμήνυε το προηγούμενο διάστημα ο Άντρος Κυπριανού, ότι δηλαδή τα μέλη θα αποφασίσουν και όχι η ηγεσία, ανταποκρίνονται στις πραγματικές προθέσεις.

Αποδεικνύουν, επίσης, ότι στο ΑΚΕΛ ακόμα κάτι περιμένουν ή ενδεχομένως να βασίζονται στη συνεισφορά των μελών του κόμματος, έτσι ώστε να επιτύχουν κάτι που να ικανοποιεί τη μάζα των ψηφοφόρων στο επόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι Κίκης Καζαμίας και Μάικ Σπανός
Πηγές εντός ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Μάικ Σπανού παραμένει στο τραπέζι, όπως και τα ονόματα άλλων υποψηφίων.

Ο Κίκης Καζαμίας παραμένει, επίσης, στο τραπέζι και αποτελεί πιθανή επιλογή για το ΑΚΕΛ, ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Βολιδοσκοπήθηκε, επίσης, και ο Σταύρος Μαλάς. Θα πρέπει άλλωστε να θεωρηθεί βέβαιο ότι στην πορεία των διεργασιών ακούστηκαν και βολιδοσκοπήθηκαν πολλά ονόματα, τα οποία, ωστόσο, για διάφορους λόγους, δεν προχώρησαν στην τελική ευθεία.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα επιχειρηθεί μια ευρεία υποστήριξη σε όποια τελικά υποψηφιότητα αποφασιστεί ότι θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ.

Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το Πολιτικό Γραφείο να μην πάρει εισήγηση για έναν μόνο υποψήφιο στην Κεντρική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορέσουν τα μέλη της ΚΕ να τοποθετηθούν και να πάρουν την τελική απόφαση με δημοκρατικό τρόπο, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των Προεδρικών Εκλογών του 2008, όταν υποψήφιοι ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ενημέρωση
Σύμφωνα με πηγές εντός ΑΚΕΛ, κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε μια εκτενής ενημέρωση των μελών, για τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με συγκεκριμένους υποψηφίους, όπως επίσης για τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις διεργασίες αυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το ποιος τελικά θα είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η σημασία που έχει η επιλογή υποψηφίου αλλά και οι εξελίξεις που θα έχει να διαχειριστεί τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση, καθιστούν την αναγκαιότητα προσεκτικής επιλογής, επιτακτική.

Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, «το γεγονός ότι η κοινωνία αναμένει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ, καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να επιλεγεί ένα άτομο που να εμπνέει εμπιστοσύνη και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Προχωρημένες διαβουλεύσεις
Πάντως, με τον Μάικ Σπανό οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και έχουν συζητηθεί, όπως μαθαίνουμε, συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο Πολιτικό Γραφείο στη σημερινή συνεδρίαση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως ήταν και αναμενόμενο, στο άκουσμα του ονόματος Μάικ Σπανού, υπήρχαν επιδοκιμασίες αλλά και έντονες αντιδράσεις από σημαίνουσες προσωπικότητες και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Το γεγονός αυτό πρόσθεσε στον ήδη έντονο προβληματισμό που υπήρχε εντός ΑΚΕΛ για την αναγκαιότητα μιας σωστής και αξιοπρεπούς επιλογής.

Σε σχέση, τώρα, με τον Κίκη Καζαμία, είναι ξεκάθαρο ότι έχει βολιδοσκοπηθεί από συγκεκριμένα άτομα εντός ΑΚΕΛ. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να αντικρίζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο όνομα χαίρει εκτίμησης από τα στελέχη του κόμματος και της ηγεσίας και εδώ και καιρό αποτελεί μιαν αξιοπρεπή επιλογή που απαντά σε όλα τα ζητούμενα και τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Την άλλη βδομάδα ξεκαθάρισμα
Πάντως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στον εκλεκτό του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «δραματική» έκπληξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα