Προσπαθεί να χτίσει γέφυρες ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που ξεκίνησε στις 8.15 το πρωί.

Συνεχίζοντας τη διπλωματία του πήγαινε - έλα, ο Νορβηγός διπλωμάτης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 10:00

με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη - `Ειντε συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους και μέλος του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου.

Τον κ. `Ειντε συνοδεύουν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και άλλοι συνεργάτες του.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζι χθες προέβησαν σε δηλώσεις εξηγώντας εκ νέου τις εκατέρωθεν θέσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στη λογική της πρότασής του και απορρίπτει τα περί πρόταξης και υποβολής προϋποθέσεων για μια νέα διάσκεψη.

Σε νέες δηλώσεις του επανέλαβε ότι μετά από δύο χρόνια έχει εξαντληθεί ο διάλογος υπό την παρούσα του μορφή εξηγώντας εκ νέου που στοχεύει με την πρόταση του. Σε ερώτηση του Σίγμα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον στη συνέχιση των συνομιλιών στην Κύπρο.

Απαντώντας σε επικρίσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι, αν ανταποκρίνονταν στα αλήθεια όσα του καταλογίζουν για σκοπιμότητες, δεν θα υπέβαλλε την πρόταση, αλλά θα επέλεγε τη λαθροβίωση των συνομιλιών, έως τις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι επιθυμεί τη λύση μέσα όμως από ένα διάλογο που θα είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός.

Έτοιμος για επιστροφή και αποτέλεσμα στη Γενεύη, «χωρίς όμως προϋποθέσεις», δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την προσδοκία η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και αντίληψης, αφήνοντας στο πλάι τις προϋποθέσεις, να δείξει ότι είναι έτοιμη με βήματα για την επιτυχία της διαδικασίας και σε αντίθεση με το τί έγινε στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στη Γενεύη, χωρίς να ζητήσει κανείς διάλειμμα, να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη της Κύπρου με μια συνολική λύση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος, λέγοντας πως σε αυτό συνέβαλε σημαντικά με την εποικοδομητική της συμπεριφορά η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Παρά την εποικοδομητική και δημιουργική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και την προσπάθειά της να σμικρυνθούν οι διαφορές, συνεχίζει ο Τ/κ ηγέτης, δεν μπόρεσε τους τελευταίους μήνες να γίνει εφικτή η επίτευξη νέων συγκλίσεων στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, εκτός από ξεκαθάρισμα κάποιων παλιών σημείων.

Ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε για τις προβλέψεις του όσον αφορά το στόχο για λύση μέχρι το τέλος του 2016 λόγω ρίσκων, όπως αναφέρει, το 2017 που αφορούν το θέμα του φυσικού αερίου και τις Προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, μένοντας πιστή στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017, χωρίς να προβάλλει καμιά προϋπόθεση, στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της πρώτης Διάσκεψης, είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε συνέχεια αυτής της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα