Πιάνει δουλειά ο Έιντε

Την προσδοκία ότι η ε/κ πλευρά θα αφήσει στο πλάι τις προϋποθέσεις, διατύπωσε ο Ακιντζί
Αν θέλουμε να βάλουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να δοκιμασθούν οι προθέσεις όσων διέδιδαν ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, προκειμένου να επιτύχουμε λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα το πρωί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εγκαινιάζοντας τον κύκλο γεφυρωτικών επαφών του με τις δύο πλευρές. Χθες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προέβησαν σε δηλώσεις, εξηγώντας εκ νέου τις εκατέρωθεν θέσεις τους.

Μπορεί να πετύχουμε
«Αν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια όσα μου αποδίδουν, ότι ενδιαφερόμουν για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα υπέβαλλα την πρότασή μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αναφερόμενος στην πρότασή του για άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του Κυπριακού.

«Θα προτιμούσα να λαθροβιοί ο διάλογος και να πολιτεύομαι κατά το πώς με κατηγορούν», πρόσθεσε, και σημείωσε: «Εννοώ ότι επιθυμώ τη λύση, μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο και πιστεύω ότι μέσα από την πρόταση που υπέβαλα, που δεν είναι δική μου αλλά κοινή με τον κ. Ακιντζί, μπορεί να πετύχουμε αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η πρότασή του ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι λένε ότι θέτει ή προαπαιτούμενα ή ως πρόκριμα για την περαιτέρω πρόοδο, αν ήταν η αρχή του διαλόγου. «Αν τώρα αρχίζαμε τον διάλογο και έθετα ως πρόκριμα την πρόοδο στην εισήγηση που έχω κάνει, δηλαδή στα κεφάλαια ασφάλειας, εδαφικού και στα υπόλοιπα, βεβαίως», σημείωσε.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι έχουν εξαντληθεί δύο χρόνια, συζητώντας αυτά τα κεφάλαια που συζητούντο για άλλα 42 τόσα χρόνια. Όπως είπε, αυτό που προέβαλε, και δεν είναι διαδικασία αλλά ουσία, είναι αυτό που συμφωνήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη Γενεύη, ότι θα πρέπει το κεφάλαιο της ασφάλειας να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο.

Αυτό, είπε, αποφασίστηκε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου, επαναλήφθηκε με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στις 12 Ιανουαρίου και επαναλήφθηκε στην Κύπρο με κοινή έκκληση των δύο ηγετών προς τον Γενικό Γραμματέα για ενδιάμεση σύγκληση επί Υπουργικού επιπέδου, προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική σύγκληση.

«Αυτό που υπέβαλα και δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι η πρόταξη όπως ακούω, ή θέμα διαδικασίας, είναι θέμα ουσίας. Αν θέλουμε να βάλουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να δοκιμασθούν οι προθέσεις όσων διέδιδαν ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, προκειμένου να επιτύχουμε λύση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε στασιμότητα ο διάλογος
Ερωτηθείς τι αναμένει να προκύψει μέσα από τις επικείμενες συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι έχει κατά νουν ο κ. Έιντε. «Εγώ γνωρίζω την πρόταση που υπέβαλα, οι διεργασίες είναι εν εξελίξει, θα επιδιώξει ο κ. Έιντε να βρει κάποια φόρμουλα, αν και εφόσον είναι μέσα στο πλαίσιο της πρότασης μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τον κ. Ακιντζί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Κύπρο. «Εγώ δεν θα αρνούμουν προτού μεταβούμε στη Γενεύη να γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες στην Κύπρο για περισσότερες συγκλίσεις

. Αλλά θα πρέπει να διαπιστώσω ότι από την ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε για πρώτη φορά στο Μον Πελεράν για το εδαφικό, εν συνεχεία στη Γενεύη, δεν έχουν παρατηρηθεί στον διακοινοτικό διάλογο στην Κύπρο τα αξιοσημείωτα βήματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην ουσία βρίσκεται σε μια στασιμότητα ο διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα κεφάλαια. Γι' αυτό, είπε, έκρινε -όταν υπήρξε η πρόταση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη για μια νέα Γενεύη- να είναι μια Γενεύη ουσίας που να στοχεύει όχι απλώς στην πρόοδο αλλά ακόμα και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Να μη ζητήσουν διάλειμμα
Την προσδοκία η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και αντίληψης, αφήνοντας στο πλάι τις προϋποθέσεις, να δείξει ότι είναι έτοιμη με βήματα για την επιτυχία της διαδικασίας και σε αντίθεση με το τι έγινε στις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν και στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στη Γενεύη, χωρίς να ζητήσει κανείς διάλειμμα, να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη της Κύπρου με μια συνολική λύση, εξέφρασε από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε, σε γραπτή δήλωση, ότι είναι πραγματικότητα πως τα τελευταία δύο χρόνια στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος, λέγοντας πως σε αυτό συνέβαλε σημαντικά με την εποικοδομητική της συμπεριφορά η τ/κ πλευρά.

Σημειώνει ότι για πρώτη φορά έγινε εργασία πάνω σε εδαφικές αναπροσαρμογές και σε χάρτη. Παρά την εποικοδομητική και δημιουργική στάση της τ/κ πλευράς και την προσπάθειά της να σμικρυνθούν οι διαφορές, συνεχίζει ο Τ/κ ηγέτης, δεν μπόρεσε τους τελευταίους μήνες να γίνει εφικτή η επίτευξη νέων συγκλίσεων στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, δηλαδή της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας, της ΕΕ και του Περιουσιακού, εκτός από ξεκαθάρισμα κάποιων παλιών σημείων.

«Για παράδειγμα, η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να αποδεχθεί κάποια βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας της τ/κ πλευράς που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια ομοσπονδιακή λύση».

«Φυσικό χρονοδιάγραμμα»
Ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε για τις προβλέψεις του όσον αφορά στον στόχο για λύση μέχρι το τέλος του 2016 λόγω ρίσκων, όπως αναφέρει, το 2017 που αφορούν στο θέμα του φυσικού αερίου και τις Προεδρικές εκλογές του 2018. Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση μέσα σε αυτό, είναι υποχρεωτικό να ενεργήσουμε προσεγγίζοντας ως συνολικό πακέτο τα θέματα, αναφέρει.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πλέον πολύ καλά γνωστό τόσο στις δύο πλευρές όσο και στα ΗΕ ποια είναι τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν λύση. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση σε αυτά τα θέματα πλέον, ήρθε η ώρα οι πλευρές λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις και να κάνουν αμοιβαία βήματα με την προσέγγιση ενός πακέτου».

«Η τ/κ πλευρά στο πλαίσιο του περιεχομένου του ανακοινωθέντος της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου είναι έτοιμη πάντοτε για τη σύγκληση και πάλι άμεσα της Διάσκεψης και επιθυμεί να παραμείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα», προσθέτει ο Τ/κ ηγέτης.

Δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν η πρόταση
Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι είναι προϋπόθεση η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να διαχωρίσουν από τα άλλα θέματα και να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό και την ασφάλεια και εγγυήσεις και αφού υπάρξει ένα αποτέλεσμα και κλείσουν αυτά τα κεφάλαια να αρχίσουν να συζητούν τα άλλα κεφάλαια.

Ούτε επικεντρώνεται στο να παραχθεί ένα αποτέλεσμα, προσθέτει. Επαναλαμβάνει επίσης ότι αυτό δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, στο οποίο βρίσκεται η υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως αναφέρει και δίδει έμφαση στην αναφορά εκεί σε «διαπραγμάτευση αλληλένδετα των θεμάτων».

Στη γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι η μεθοδολογία στη Διάσκεψη της Κύπρου στη Γενεύη ήταν πως για το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων θα το συζητούσαν με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων σε μια πενταμερή - όπως γράφει - Διάσκεψη, και τα άλλα θέματα οι δύο πλευρές.

Υποστηρίζει δε ότι προβλεπόταν πως η διαπραγμάτευση θα γινόταν «σε παράλληλα τραπέζια που θα επηρέαζε το ένα το άλλο». Ωστόσο, συνεχίζει, η Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν έτοιμη ζήτησε διάλειμμα και έτσι αυτή η μεθοδολογία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά, μένοντας πιστή στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017, χωρίς να προβάλλει καμιά προϋπόθεση, στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της πρώτης Διάσκεψης, είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε συνέχεια αυτής της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα