Το απόλυτο χάος στα νεκροτομεία

Πλήρη ανυπαρξία πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των κρατικών νεκροτομείων, παραδέχθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες, στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας. Καθαριστής, κλητήρας ή βοηθός νεκροτομείου είναι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη μεταφορά σορών στο νεκροτομείο, χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένη δομή διαδικασιών.

Ο υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας του γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθεί σύστημα ασφαλείας με συναγερμό, για να ελέγχεται ποιοι μπαινοβγαίνουν στο νεκροτομείο. Εξω από κάθε θάλαμο θα τοποθετείται έκθεση για το ποιος,

από ποιον και τι ώρα μεταφέρθηκε.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα για την εισαγωγή πρωτοκόλλων.

Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να είναι φέουδο τους τα νεκροτομεία ανέφερε ο Πρόεδρος της επιτροπής. Υπάλληλος νεκροτομείου είπε, απομακρύνθηκε από την υπηρεσία επειδή τόλμησε να μιλήσει.

Προβληματικές σημείωσε και οι σχέσεις των ιατροδικαστών, που ταλαιπωρούν συγγενείς, ενώ επιβαρύνουν το κράτος με κόστος υπερωριών, αλλά και μετάκληση άλλων ιατροδικαστών από το εξωτερικό, όταν αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Διέψευσε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

"Μεταξύ μας δεν υπάρχουν διαφορές. Χρησιμοποιούμε τα νεκροτομεία για να κάνουμε τη δουλειά μας όπως οι χειρουργοί τα χειρουργεία. Μετά αναλαμβάνουν άλλοι τα υπόλοιπα. Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να κάνουμε νεκροτομή. Κάποτε χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις, που δεν εμπίπτουν στην απλή νεκροτομή", δήλωσε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Για το θέμα του βρέφους που εντοπίστηκε πρόσφατα σε κάλαθο απορριμμάτων, ο Γιαννάκης Γεωργίου ανέφερε εκ μέρους της αστυνομίας, ότι αναμένονται οι επιστημονικές εξετάσεις, οι οποίες θα σταλούν στη νομική υπηρεσία για να δοθούν οδηγίες για το ποιοι και αν θα διωχθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα