Eπ. Ενέργειας ΕΚ: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Κύπρου

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου από το σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.

Μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσαν, τα μέλη της Επιτροπής που βρέθηκαν στην Κύπρο για την πραγματοποίηση σειράς επαφών με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της ενέργειας, συμφώνησαν

πως η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο ενεργειακά και πως η γεωγραφική της θέση ως το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, της επιτρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό τόσο στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην Ένωση.

Τόνισαν ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κύπρου, η ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο αλλά και η διαχείριση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή, τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Οι επαφές τους στην Κύπρο ανέφεραν, τους βοήθησαν να σχηματίσουν σαφέστερη εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση στο νησί ενώ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από διάφορα πράγματα που έχουν δει, ιδιαιτέρως όμως από την έρευνα και τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο ρόλος της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Σε ερώτηση του SigmaLive, κατά πόσο θα δούμε στην πράξη την ΕΕ να προωθεί τον ειδικό ρόλο της Κύπρου στην προσπάθεια της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της απεξάρτησης της Ένωσης από το ρωσικό αέριο, τονίστηκε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της, την συμπαραγωγή ενέργειας και την ηλεκτρική διασύνδεση χωρών, αναφέρθηκε. Προστέθηκε δε ότι σήμερα υπάρχουν κράτη μέλη που εξαρτούνται 100% από το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που η ΕΕ εισάγει ενέργεια ύψους 1 δις ευρώ ημερισίως. Θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση αυτής της κατάστασης αναφέρθηκε και η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει για αυτό. Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ αυτής της προσπάθειας, συμπεριλαμβάνοντας την Κύπρο σε διάφορες εκθέσεις επί του θέματος.

Στροφή στις ΑΠΕ άμεσα

Απ’ εκεί και πέρα, θέση όλων των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν, ήταν πως η Κύπρος θα πρέπει να δράσει άμεσα και να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλιακίας, λόγω της ηλιοφάνειας που παρατηρείται. Ακόμα και μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων ΦΑ, η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει αυτό το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την αξιοποίηση, για ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ. Παρατήρηση έγινε και στο γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα εξαρτάται κατά 80% από το μαζούτ, γεγονός απαράδεκτο για κράτος μέλος της ΕΕ.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα