Το 40λεπτο στρίμωγμα Κατηγορούσας Αρχής που γονάτισε τον Τζιωνή

Την βάσανο της αντεξέτασης πέρασε στην κυριολεξία σήμερα ο βασικός κατηγορούμενος του διπλού φονικού Λοΐζος Τζιωνής. Ο 33χρονος φερόμενος δολοφόνος του ζεύγους Σεργίου και Χατζηγεωργίου αντεξετάστηκε από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο ανέγνωσε την ένορκη μαρτυρία του στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης. Σε αυτήν περιέγραψε την πίεση που του άσκησαν οι τρεις ανακριτές καθ’ όλη τη διάρκεια της 27ης Απριλίου (ημέρα κατά την οποία έδωσε μια προφορική, μια γραπτή κατάθεση, υπέδειξε το φονικό μαχαίρι και τα ρούχα και αναγνωρίστηκε από τον

15χρονο γιο του ζεύγους), αναφέρθηκε στις υπογραφές που έβαζε χωρίς να έχει επίγνωση, καθώς και στις συνθήκες στέρησης που περνούσε λόγω χρήσης κοκαΐνης.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου χρειάστηκε λίγο περισσότερο από 40 λεπτά για να καταρρίψει όλους τους μύθους του Λοΐζου Τζιωνή. Με μια βροχή ερωτημάτων που αφορούσαν την παραλαβή του από τον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου, αλλά και τη μεταφορά και την παραμονή του στο ΤΑΕ Λευκωσίας όπου έδωσε καταθέσεις και αναγνωρίστηκε από τον ανήλικο γιο του ζεύγους, ο Τζιωνής αναγκάστηκε να πει ενώπιον Δικαστηρίου ότι «τα ψέματά του ήταν αυτά που του ασκούσαν την πίεση και όχι οι ανακριτές». Παραδέχθηκε, επίσης, ότι παρά τους ισχυρισμούς ότι δεν έφαγε πρωινό πριν την αναχώρησή του από τον σταθμό Αγίου Δομετίου, ο φρούραρχος του σταθμού τού παρέδωσε πλούσιο πρωινό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται αν έφαγε το πλούσιο πρωινό, αλλά ότι ήπιε μόνο νέσκαφε.

Η Κατηγορούσα Αρχή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό «απειλής της ζωής» του Τζιωνή με όπλο το οποίο βρισκόταν εντός του γραφείου του ανακριτή Θεμιστοκλέους. Σε μια σειρά ερωτήσεων από την Κατηγορούσα Αρχή, ο Τζιωνής αρκέστηκε στο να πει ότι ένιωσε την απειλή όταν ο ανακριτής Θεμιστοκλέους τού είπε ουσιαστικά αν σκέφτεται να φύγει από το γραφείο, «το όπλο εν τζιαμέ». Σημειώνεται εδώ ότι, αντεξεταζόμενος ο ανακριτής από τον συνήγορο υπεράσπισης του Τζιωνή σε προηγούμενη δικάσιμο, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι χρεωμένος υπηρεσιακό όπλο. Κάλεσε δε τον ίδιο να ζητήσει να λάβει αποδεικτικά στοιχεία από το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας προκειμένου να το επιβεβαιώσει.

Ο Τζιωνής επεσήμανε ότι ο ανακριτής Θεμιστοκλέους ήταν ουσιαστικά ο πιο «κακός» από τους τρεις, ενώ πιο φιλικός προς το πρόσωπό του ήταν ο ανακριτής Σάββας Σιαμμούτης. Είπε ότι ήταν «ψυχρός» απέναντί του, ενώ κτύπησε σε συγκεκριμένο σημείο τρεις φορές το χέρι του στο γραφείο. «Τη μια ήταν φιλικός και μου έλεγε ότι γνώριζε τον πατέρα μου και την άλλη κτυπούσε το χέρι του στο γραφείο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζιωνής.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέγνωσε στον Τζιωνή το ημερολόγιο ενέργειας ανακριτή στο οποίο καταγράφονταν όλα τα γεγονότα της υπό εξέταση μέρας. Εκεί, κληθείς να απαντήσει στην Κατηγορούσα Αρχή, η οποία «έσπαζε» σε σημεία τις αναφορές, σε ποιο σημείο ένιωσε την πίεση, απάντησε ουσιαστικά ότι πουθενά δεν ένιωσε πίεση.

Εντός της αίθουσας βρισκόταν ο ανακριτής Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία.

«Φραγή» στις επαφές Τζιωνή – δικηγόρου

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζιωνή αναγκάστηκε να αποσύρει τη θέση ότι ο πελάτης του πιέστηκε από τους ανακριτές, αφού ο πελάτης του ουσιαστικά παραδέχθηκε, αντεξεταζόμενος, ότι δεν έγινε κάτι παρόμοιο. Ο δικηγόρος του, μετά από σχετική συνεννόηση με την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ζήτησε και έλαβε χρόνο προκειμένου να μελετήσει το νομικό πλαίσιο στο οποίο εισέρχεται η παρούσα διαδικασία της δίκης εντός δίκης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν θα επικοινωνήσει με τον πελάτη του και από πλευράς του το Δικαστήριο είπε πως δεν μπορεί να επιτηρεί τη διαδικασία αυτή. Κάλεσε, ωστόσο, τον Λοΐζο Τζιωνή να μην επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του.

Επιπλέον, το Δικαστήριο ζήτησε από τον συνήγορο να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα το πλαίσιο στο οποίο τίθεται η εν λόγω διαδικασία. Η εκδίκαση συνεχίζεται τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, στις 09.15 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα