Τουρκικό BBC για εμπλοκή του Κατάρ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ένα εκτενές ρεπορτάζ δημοσίευσε σήμερα το τουρκικό BBC αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία βλέπει την εμπλοκή του Κατάρ στα ενεργειακά της Κύπρου μέσω της Qatar Petroleum.

Όπως σημειώνεται, μετά τη συμφωνία της κοινοπραξίας Εxxon Mobil – Qatar Petroleum με την Κύπρο

στις 5 Απριλίου του 2017, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, αντιδρώντας γενικά για τις ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την Κύπρο, ενώ αυτή η αντίδραση μεταφέρθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και κατά της ίδιας της εταιρείας.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας στο τεμάχιο 10 ξεκίνησαν κανονικά, με αποτέλεσμα ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι να πει «Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής

Διοίκησης στα ανοιχτά της Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Αυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος».

Σχετικά με το αν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση ή επίπληξη στο Κατάρ αναφορικά με την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 10, το BBC αναφέρει πως ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου δεν απάντησε ξεκάθαρα.

Το γεγονός, όμως, της ήπιας αντίδρασης, όπως σημειώνεται, οφείλεται στο γεγονός ότι το Κατάρ είναι σε συνεργασία με την Τουρκία με άλλες περιοχές. Υπογράμμισε, επίσης, και άλλους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα δεν αντέδρασε πιο έντονα με την εμπλοκή τους στο τεμάχιο 10 στην Κύπρο.

Αναφορικά με τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται υπό το εμπάργκο των χωρών του Κόλπου, ένας επίσημος είπε ότι η Άγκυρα το αντιλήφθηκε αυτό. Υπογράμμισε, επίσης, και άλλους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα δεν αντέδρασε πιο έντονα με την εμπλοκή τους στο τεμάχιο 10 στην Κύπρο.

• Ο operator της γεώτρησης είναι η Εxxon Mobil.

• H Qatar Petroleum, η οποία είναι στην κοινοπραξία, δεν έστειλε δικά της πλοία στην Κύπρο.

• Οι άδειες που δόθηκαν για το οικόπεδο δεν βρίσκονται μέσα σε διαφιλονικούμενες περιοχές όπου η Τουρκία είχε προγραμματισμένες έρευνες.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Κατάρ είναι ενήμερο για τη δυσφορία της Άγκυρας σχετικά με την εμπλοκή της Qatar Petroleum στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μια διπλωματική πηγή του Qatar δήλωσε στο τουρκικό ΒΒC ότι η Εxxon Mobil είναι η μοναδική εταιρεία που κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 10 και η Qatar Petroleum δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένη με τις γεωτρήσεις. «Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία», είπε.

Ο ίδιος διπλωμάτης του Κατάρ υπενθύμισε το γεγονός ότι η χώρα του αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και οι διπλωμάτες των δυο χωρών συνεργάζονται μαζί. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε συμφωνία και να υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα