Τ/κ Τύπος: «Ομόφωνα αποφυλάκιση των φασιστών»

Η νέα πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και οι χωριστές συναντήσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, αλλά και η έναρξη της εκστρατείας των ελέγχων σε υπό ανέγερση οικοδομές για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ομόφωνα η αποφυλάκιση των φασιστών», γράφει ότι η απόφαση για την αποφυλάκιση των ατόμων που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια λήφθηκε ομόφωνα από την «αρμόδια» επιτροπή αποφυλακίσεων με την καταβολή ελάχιστης εγγύησης. Προβάλλει, ακόμα, τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κύπρο και το Κυπριακό. Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις των καλλιεργητών εσπεριδοειδών στην κατεχόμενη Μόρφου, σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχουν οριοθετηθεί ζώνες κυνηγίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Αυξήστε τα βήματα για εποικοδόμηση της εμπιστοσύνης», αναφέρεται στις δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μετά και τις χωριστές συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες, αλλά και έκκληση του ΣΑ για επανέναρξη της διαδικασίας. Αναφορά γίνεται και στην πτώση στρατιωτικού ρωσικού αεροσκάφους, ενώ η έκρηξη που προκλήθηκε σε αυτό ακούστηκε στο κατεχόμενο Τρίκωμο και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Γράφει, ακόμα, ότι πέντε εργοτάξια σταμάτησαν τις εργασίες τους μέχρι τη συμμόρφωση των εταιρειών στους κανονισμούς προστασίας και ασφάλειας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ας ανοίξει η πύλη της Αμμοχώστου», γράφει ότι η διέλευση από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου γίνεται όλο και πιο δύσκολα λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που περνούν από και προς τα κατεχόμενα, και για τον λόγο αυτό κάτοικοι της περιοχής κοντά στην πύλη Αμμοχώστου ή Πύλη Τζουλιάνα κάνουν έκκληση στους «αρμόδιους» να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος σημείου διέλευσης στην περιοχή αυτή. Αλλού αναφέρεται στις συναντήσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τους δύο ηγέτες. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις «δικαστή» σε «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση στις υποθέσεις με επιθέσεις με όπλα και μαχαίρια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Προσελκύει (εργαζομένους) ο μισθός σε ευρώ στον νότο», γράφει ότι η καταβολή του μισθού σε ευρώ στις ελεύθερες περιοχές αποτελεί πλεονέκτημα για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα πολλοί Τουρκοκύπριοι να προτιμούν να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ειδικά αυτήν την περίοδο που η συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας συνεχίζει την πτώση της. Αναφορά γίνεται και στην εκστρατεία του «υπουργείου» εργασίας σε υπό ανέγερση οικοδομές σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη σε πέντε χώρους εργασίας απαγορεύτηκε η συνέχιση των εργασιών λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Γράφει αλλού ότι αποφασίστηκε η σύσταση της επιτροπής αρμόδιας για θέματα αναπήρων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ενώ η ΤΛ λιώνει, τα επιτόκια αυξάνονται», αναφέρεται στις επιπτώσεις στα επιτόκια λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και γράφει ότι, ενώ η συναλλαγματική της αξία πέφτει, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Αναφορά γίνεται και στον έλεγχο των «επιθεωρητών» εργασίας σε διάφορα εργοτάξια, ενώ πέντε από αυτά δεν πληρούσαν τη «νομοθεσία» με αποτέλεσμα να εκδοθεί απαγορευτικό για εργασία. Αλλού γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες είχε χθες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου εξέφρασε την προσδοκία του ΣΑ για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα