Η δική μου πρόταση αν ήμουν συνδικαλιστής

Σε προηγούμενo άρθρο μου κατέγραψα διεξοδικά νομίζω τις σκέψεις μου γύρω από τα τεκταινόμενα στη παιδεία. Το λέω αυτό γιατί εδώ πολύ επιγραμματικά θα υποστηρίξω τι νομίζω σωστό να γίνει τώρα.

Αν ήμουν λοιπόν συνδικαλιστής και γνωρίζοντας πως όλα ελέχθησαν, πλην του πως θα στήσουμε παιδεία (τι διδάσκουμε δηλαδή, πως το διδάσκουμε και ποιοι το διδάσκουν). Έχοντας αυτό ακριβώς ως εκκίνηση, ως πρωτεύων θα έκανα την ακόλουθη κίνηση.

Yπό τον ένα και αδιαπραγμάτευτο όρο. Ότι ξεκινά άμεσα ένας διάλογος για την ουσία της παιδείας. Υπ’ αυτό τον αδιαπραγμάτευτο όρο θα αποδεχόμουν τερματισμό

των απεργιακών μέτρων. Ένας διάλογος με ημερομηνία λήξης με στόχο να πετύχουμε τα καλύτερα. Μπορούν κάποιοι να δεχτούν πως όχι αυτό το μάθημα αλλά το άλλο είναι πιο σωστό να μπει στην ύλη; Μπορεί να γίνει αποδεκτό πως πρέπει να συζητήσουμε πως γίνεται κάποιος εκπαιδευτικός; Επειδή γνωρίζω πως αυτή είναι η έγνοια της μεγάλης και σκληρά εργαζόμενης πλειοψηφίας καθηγητών και δασκάλων κατανοώ πως τα πράγματα είναι και στα δικά σας χέρια.

* Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com


Επιπρόσθετα μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αποδεχτεί πως το δημόσιο σχολείο είναι η μήτρα της κοινωνίας και πως πρέπει ουσιωδώς να στηριχτεί; Αν δυσκολευόμαστε με τον διάλογο ας ξαναδιαβάσουμε την πρόταση των κληθέντων επτά σοφών και ας την υιοθετήσουμε επιτέλους. Υπάρχουν άνθρωποι να υποστηρίξουν; Αλλιώτικα όπως κατέγραψα και στο άρθρο στο οποίο αναφέρθηκα στην αρχή, αυτή η συζήτηση θα λήξει με τον άλφα η βήτα τρόπο αλλά θα μας μείνουν άλυτα τα μεγάλα και τα ουσιώδη.

Δυστυχώς για να προχωρήσει κάτι χρειάζονται τέσσερα τουλάχιστον δομικά υλικά. Χρειάζεται να θέλουμε, να ξέρουμε, και να μπορούμε. Και το τέταρτο; Χρειαζόμαστε κοινό όραμα. Μπορεί ένας ηγέτης να τα γεννήσει όλα αυτά να τα μεταλαμπαδεύσει και να τα κάνει πράξη; Η απάντηση μου είναι πως από μόνος του δεν μπορεί. Χρειάζεστε και εσείς.

Χρειαζόμαστε κοινό όραμα και για να υπάρξει αυτό είναι ανάγκη να υπάρχει παιδεία. Ίσως είμαστε σε φαύλο κύκλο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ αυτό ακριβώς. Με εκατέρωθεν συμβιβαστικές κινήσεις να καταλήξουμε σ΄ αυτό που ονομάζω κοινό όραμα .

Ο συμβιβασμός είναι αρετή της δημοκρατίας.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou

Keywords
Τυχαία Θέματα