Τι λέει η έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για υπερχρεώσεις στην ΣΚΤ

Το ζήτημα των παράνομων υπερχρεώσεων σε τόκους δανείων περιλαμβάνει στην ειδική έκθεσή της για τον Συνεργατισμό η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά από καταγγελίες προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, σχετικά με τους όρους χρέωσης των τόκων σε διάφορες συμβάσεις δανείων και τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα αφορούσε πολλές δανειακές συμβάσεις σε όλα σχεδόν τα ΣΠΙ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ο λανθασμένος χειρισμός οφειλόταν κατά κύριο λόγο σε παρερμηνεία και ελλιπή εφαρμογή των κείμενων νομοθεσιών που

διέπουν τις υποχρεώσεις του δανειστή, όπως απορρέουν από τις εκάστοτε συμβατικές υποχρεώσεις σε δανειακές συμβάσεις, στις οποίες το βασικό επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή το Euribor.

Οι δανειακές συμβάσεις συνομολογήθηκαν κυρίως την περίοδο 2007 μέχρι 2011, πριν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη και την υιοθέτηση του Ευρώ από 1.1.2008.

Λόγω σημαντικής απόκλισης του κόστους καταθέσεων στην Κύπρο, από τα ανωτέρω επιτόκια αναφοράς, αριθμός ΣΠΙ προέβηκαν είτε σε αποσύνδεση της βάσης υπολογισμού του βασικού επιτοκίου από το επιτόκιο αναφοράς που προέβλεπε η σύμβαση, στηριζόμενα ως επί το πλείστον σε λανθασμένη ερμηνεία προνοιών των συμβάσεων, ή δεν ακολούθησαν, ως όφειλαν, τις εκάστοτε μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς των συμβάσεων ή προέβησαν σε αύξηση του περιθωρίου χωρίς να πληρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, σε αριθμό περιπτώσεων έγινε ενημέρωση προς τους δανειολήπτες, με ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο ή/και επιστολή γνωστοποίησης ή/και άλλης μορφής ενημέρωση.

Η Επιτροπεία της ΣΚΤ, στη βάση των νομικών γνωματεύσεων που λήφθηκαν για το όλο θέμα, υιοθέτησε την άποψη ότι η προαναφερόμενη πρακτική δεν ήταν γενικά συμβατή με μια λογική νομική ερμηνεία των συμβάσεων και της νομοθεσίας και αποφάσισε όπως αξιολογήσει την κάθε περίπτωση και επιστρέψει τόκους στους επηρεαζόμενους δανειολήπτες.

Η απόφαση αφορά μη εξοφλημένες χορηγήσεις, αλλά και χορηγήσεις που έχουν εξοφληθεί μετά το 2011. Δεν αφορά υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει δεδικασμένο, δηλαδή που έχουν εκδοθεί δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να τυγχάνουν χειρισμού στα πλαίσια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΣΚΤ, το ποσό του λάθους στην αναγνώριση τόκων εισπρακτέων και στην αποτίμηση χορηγήσεων, ανέρχεται περίπου σε €111 εκ. και έχει γίνει διόρθωση στις οικονομικές καταστάσεις για το 2016 με την αναπροσαρμογή των συγκριτικών ποσών που επηρεάζονται για τις προηγούμενες περιόδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα