Σε ισχύ οι νέες τιμές στα φάρμακα - Πώς διαμορφώνονται

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Παρασκευή (1/6), η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.

Καλεσμένοι στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, για να συζητήσουν το θέμα, ήταν ο εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Πάνος Μυτίδης, ο κ. Πέτρος Πέτρου εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιριών και η κυρία Ελένη Πιέρα εκ μέρους του Συνδέσμου Φαρμακοποιών.

Ερωτηθείς ο κ. Μυτίδης τι σημαίνει

για τον κόσμο η νέα αυτή τιμολογιακή πολιτική, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν κατάλογο με 5.683 φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων τα 2.514 υφίστανται μείωση στην τιμή, 2.551 παραμένουν σταθερά στις τιμές τους και μιλάμε για φάρμακα τα οποία δεν χρειάζονται φαρμακευτική συνταγή. Ενώ σε 618 φάρμακα παρουσιάζεται αύξηση στις τιμές τους.

Η μείωση των φαρμάκων σε σχέση με τον προηγούμενο τιμοκατάλογο υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στο 10%.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μυτίδης, στα φάρμακα όπου σημειώνεται αύξηση των τιμών, αυτή υπολογίζεται κατά μέσο όρο ότι θα είναι μεταξύ του 5 – 8%.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Πέτρου, εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιριών, χαιρέτισε τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι το 20% της αγοράς προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που μεταφράζεται σε 180 χιλιάδες κατοίκους και αυτό είναι το μέγεθος της αγοράς των φαρμακευτικών εταιριών.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Πέτρου, υπάρχει δυσκολία να πεισθούν οι εταιρίες να δώσουν καλύτερες τιμές για την Κύπρο όπου υπάρχει μια πολύ μικρή αγορά.

Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών ανέφερε ότι αξίζει στον Κύπριο ασθενή να λαμβάνει φάρμακα σε τιμές που αγοράζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαφέρει από τις πλείστες χώρες της Ε.Ε., καθότι υπάρχει μια διχασμένη αγορά.

Όπως εξήγησε η κύρια Πιέρα, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει 80% ανταγωνισμός από δημόσιο προς 20% στον ιδιωτικό.

Άρα, η όποια σύγκριση των τιμών των φαρμάκων της Κύπρου με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ανόμοια ένεκα και του γεγονότος ότι η Κύπρος δεν έχει ούτε Γενικό Σύστημα Υγείας, κατέληξε η κυρία Πιέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα