"Στα μαχαίρια" ΠΟΒΕΚ-Υπουργείο για ωράρια καταστημάτων

Κάθετη διαφωνία στα θέματα Ωραρίων Λειτουργίας των Καταστημάτων επήλθε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΟΒΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ελληνίδη Γιώργο, με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, "Οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που εξέφρασε η Υπουργός ήταν αντιφατικά. Ενώ, δηλαδή, ισχυρίζεται ότι η ίδια επιζητεί ρυθμισμένα Ωράρια Λειτουργίας των Καταστημάτων, την ίδια στιγμή ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί νομικά να προχωρήσει στην ρύθμιση τους λόγω παρεμβάσεων που έγιναν από την Βουλή

και τα Κόμματα και λόγω αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο όλο θέμα".

Ανέφερε, σημειώνεται, ότι το θέμα της εργάσιμης Κυριακής ήταν βασική προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα, οπότε αποτελεί πολιτικό θέμα και άφησε να νοηθεί ότι θα ήταν ανακόλουθο εκ μέρους του, αν ενεργούσε διαφορετικά.

Υπενθυμίσαμε, συνεχίζει η ΠΟΒΕΚ, ότι ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Κώστας Κληρίδης, Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο όλο θέμα, με δήλωση του ότι τα θέματα των Ωραρίων Λειτουργίας των Καταστημάτων μπορούν να επιλυθούν με πολιτικές αποφάσεις και συναίνεση όλων των εμπλεκομένων.

"Καλούμε την Υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει τη γραμμή του Νομικού Συμβούλου του Κράτους. Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ έχει δώσεις τις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις της για εξεύρεση συμβιβαστικής, χρυσής τομής επίλυσης του όλου προβλήματος", προστίθεται.


Σημειώνεται ότι τα συλλογικά Όργανα της Γ.Σ. της ΠΟΒΕΚ θα εξετάσουν την κατάσταση με την παρατεταμένη εκκρεμότητα, η οποία από το 2013 έχει οδηγήσει σε αναρχία το λιανικό εμπόριο και έχει επιφέρει αρνητικότατες συνέπειες στον χώρο Λειτουργίας των Καταστημάτων.

Από αυτή την κατάσταση στον χώρο των Ωραρίων Λειτουργίας των Καταστημάτων, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ, επωφελούνται μια χούφτα μεγαλοεμπόρων- μεγαλοϊδιοκητών αλυσίδων πολυκαταστημάτων και υπεραγορών, ενώ από την άλλη ασφυκτιούν οι χιλιάδες των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας.

Σε υπόμνημα της ΠΟΒΕΚ που επιδόθηκε στην Υπουργό, αναφέρονται η συμμετοχή της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και στο Συμβούλιο της ΑνΑΔ., τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, τα δικαιώματα των αυτοαπασχολουμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η εργοδότηση από τρίτες Χώρες εργαζομένων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα