Τι είναι η «εγκεφαλική ομίχλη» από κορωνοϊό - Πώς μπορείτε να την καθαρίσετε

Υπάρχουν αρκετά άτομα  που διαμαρτύρονται για κάποιου είδους «εγκεφαλική ομίχλη» μετά από μόλυνση με COVID-19. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύει σε άρθρο του στο Havrvard Health ο νευρολόγος γνωστικής συμπεριφοράς,  Andrew Budson, καταγράφοντας παράλληλα ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν τέτοια συμπτώματα. Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

Τι

είναι η ομίχλη του εγκεφάλου;

Η ομίχλη του εγκεφάλου δεν είναι ιατρικός ή επιστημονικός όρος. Χρησιμοποιείται από άτομα για να περιγράψουν πώς αισθάνονται όταν η σκέψη τους είναι αργή, ασαφής και όχι οξεία.

Όλοι βιώνουμε αυτό το συναίσθημα από καιρό σε καιρό. Ίσως δεν θα μπορούσατε να σκεφτείτε καθαρά όταν ήσασταν άρρωστοι με  γρίπη ή άλλη ασθένεια. Ίσως να είχατε καθυστερήσει και η σκέψη σας να  ήταν αργή επειδή ένιωθε ότι ήταν 2 π.μ. Ή ίσως πήρατε ένα αντιισταμινικό ή άλλο φάρμακο που έκανε τη σκέψη σας ασαφή για μερικές ώρες. Σε κάθε περίπτωση πιθανότατα περιμένατε να επανέλθει στο φυσιολογικό, είτε αυτό σήμαινε ανάκαμψη από την ασθένειά σας, προσαρμογή στη νέα ζώνη ώρας ή αναμονή για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Τι γίνεται όμως αν η σκέψη σας δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό;

Τι είναι η ομίχλη του εγκεφάλου COVID-19;

Πρόσφατα έλαβα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν άνδρα που περιέγραψε πώς εξακολουθεί να αγωνίζεται με «γνωστικές προκλήσεις» από την ανάκαμψή του από τον ιό την άνοιξη του 2020. Ο γιατρός του τον πέρασε από τσεκ-απ και μια σειρά δοκιμών. Όλα ήταν φυσιολογικά, αλλά οι γνωστικές του προκλήσεις παρέμειναν Όπως αυτός ο άντρας, έτσι και πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τις οξείες, απειλητικές για τη ζωή συνέπειες του COVID-19, εξακολουθούν να μην αισθάνονται ότι η σκέψη και η μνήμη τους έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό.Πώς επηρεάζει η COVID-19 τον εγκέφαλο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η COVID-19 μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Όπως περιέγραψα σε μια προηγούμενη ανάρτηση, μερικές παρενέργειες μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως η εγκεφαλίτιδα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο άλλες επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο λεπτές, όπως η επίμονη εξασθένηση της συνεχούς προσοχής που σημείωσαν οι Κινέζοι ερευνητές.

Διαβάστε επίση: ΕΕ για AstraZeneca: Δεν αποκλείεται να προσφύγει δικαστικά

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, η COVID-19 μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε άλλα όργανα.  Οι λεγόμενοι μεγάλοι μεταφορείς μπορεί να έχουν άλλα παρατεταμένα συμπτώματα όπως κόπωση, πόνοι στο σώμα, αδυναμία άσκησης, κεφαλαλγία και δυσκολία στον ύπνο. Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά ή σε άλλα όργανα. Η βλάβη σε αυτά τα όργανα - ή ακόμα και μόνο τα συμπτώματα από μόνα τους - μπορεί να βλάψουν τη σκέψη και τη μνήμη και να προκαλέσουν εγκεφαλική ομίχλη. Για παράδειγμα, πώς μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και το σώμα σας πονάει;

Πώς μπορείτε να συγκεντρωθείτε εάν δεν κοιμηθήκατε  τη μισή νύχτα και ξυπνήσατε με πονοκέφαλο;

Τι πρέπει να κάνετε εάν ενδεχομένως  αντιμετωπίζετε εγκεφαλική ομίχλη COVID-19;

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να μοιραστείτε μαζί τους όλα τα παρατεταμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν την ομίχλη του εγκεφάλου σας και άλλα νευρολογικά συμπτώματα (όπως αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης), καθώς και προβλήματα όπως δύσπνοια, αίσθημα παλμών και μη φυσιολογικά ούρα ή κόπρανα.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε την ομίχλη του εγκεφάλου;

Για να καθαρίσετε την ομίχλη του εγκεφάλου, προτείνω να συνεχίσετε όλες τις δραστηριότητες που γνωρίζουμε ότι βοηθούν τη σκέψη και τη μνήμη όλων.

Εκτελέστε αερόβια άσκηση. Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε χαλαρά, ίσως μόνο δύο έως τρία λεπτά μερικές φορές την ημέρα. Ενώ δεν υπάρχει καθορισμένη «δόση» άσκησης για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, συνιστάται γενικά να γυμνάζεστε  για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.Φάτε γεύματα μεσογειακού στιλ. Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σκέψη, τη μνήμη. και την υγεία του εγκεφάλου.Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Δώστε στον εγκέφαλό σας την καλύτερη ευκαιρία να επουλωθεί αποφεύγοντας ουσίες που μπορούν να τον επηρεάσουν δυσμενώς.Καλόν ύπνο. Ο ύπνος είναι μια στιγμή που ο εγκέφαλος και το σώμα μπορούν να καθαρίσουν τις τοξίνες και να εργαστούν για την επούλωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στο σώμα σας τον ύπνο που χρειάζεται.Συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Είμαστε κοινωνικά ζώα. Όχι μόνο οι κοινωνικές δραστηριότητες ωφελούν τις διαθέσεις μας, αλλά βοηθούν και τη σκέψη και τη μνήμη μας.Αναζητήστε άλλες ευεργετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε καινοτόμες, γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες. ακούγοντας μουσική, εξασκώντας την προσοχή σας και διατηρώντας μια θετική ψυχική. 
Keywords
Τυχαία Θέματα
#45 Πώς,#45 pos