Τι διακηρύσσει και τι αποδέχεται ο ΠτΔ

Το 2004, όταν η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού ψήφισε ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, είχα την άποψη ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έπρεπε να εξοστρακίσει το σχέδιο Ανάν και το περιεχόμενό του και να αναζητήσει μια νέα μορφή λύσης. Πίστευα πως έκαμνε λάθος, όταν μιλούσε για το σχέδιο Ανάν και για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, για να εξευρεθεί λύση με βάση το σχέδιο και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Πολλοί πιστεύουν, ότι από τότε έπρεπε να αποκηρύξει και τη διζωνική.

Η

εξέλιξη των γεγονότων δείχνει τη μεθοδική σκέψη και τις ενέργειες τακτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου. Τον Απρίλιο του 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναδείχθηκε σε σύμβολο του Ελληνισμού και σε εθνικό ηγέτη. ‘Ομως, όσοι έζησαν τα γεγονότα του 2004 ξέρουν, ότι υπήρξε και το μαύρο πρόβατο για τους φιλότουρκους ηγετίσκους της ΕΕ και της Αγγλοαμερικάνικης πολιτικής. Ακόμα τον είχαν στη μπούκα του κανονιού τους οι ηγέτες του ΔΗΣΥ.

Το ΑΚΕΛ είχε την κρυφή – τότε – έντονη δυσαρέσκεια, επειδή ο Τάσσος υπήρξε ο ηγέτης του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, για το οποίο το ΑΚΕΛ είχε ιδιαίτερη αδυναμία, όπως έδειξε αργότερα η διακυβέρνηση Χριστόφια. Ο Τάσος έπρεπε, λοιπόν, να κάμει τους αναγκαίους ελιγμούς, για να απορροφήσει την διεθνή «αγανάκτηση», αλλά και για να διατηρήσει τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ. Μόνος με το δικό του κόμμα θα ήταν αδύνατο να παραμείνει στην εξουσία και να εφαρμόσει τη δική του πολιτική για παραγκωνισμό και αχρήστευση του σχεδίου Ανάν.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έδινε μεγάλη σημασία στο περιεχόμενο της λύσης. Για τούτο και μιλούσε για το «σωστό περιεχόμενο» της λύσης, ανεξάρτητα από την ονομασία της. Αυτό το περιεχόμενο ήξερε ότι δεν θα ήταν δίκαιη λύση, αλλά επεδίωκε την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με σωστό περιεχόμενο της λύσης, για επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

«Σωστό περιεχόμενο» στη λύση είναι κι αυτά που διακηρύσσει στις ομιλίες του σε μνημόσυνα, συγκεντρώσεις προσφύγων και σε κομματικές συνάξεις ο ΠτΔ. Είναι η αναφορά του σε τερματισμό της κατοχής, σε αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων, σε κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τριών ελευθεριών και των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο ΠτΔ δηλαδή δηλώνει ότι θα αποδεχθεί λύση μόνο με αυτό το «σωστό περιεχόμενο».

Στην πράξη όμως δεν ακολουθεί αυτές τις διακηρύξεις. Γιατί ήδη μιλά με ασάφεια για τη συνέχιση της Κ.Δ. ή τη δημιουργία νέου κράτους. Με τις υποχωρήσεις του ήδη η ομοσπονδία καταλήγει σε συνομοσπονδία, αφού η συνιστώσες πολιτείες θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες και θα έχουν δική τους εσωτερική ιθαγένεια. Η κυριαρχία του λαού έχει ήδη κατανεμηθεί στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. ‘Ετσι η ομοσπονδία στην ουσία έδωσε τη θέση της στη συνομοσπονδία δυο κυρίαρχων κρατών.

Στις ψηφοθηρικές διακηρύξεις για εσωτερική κατανάλωση ο ΠτΔ και η ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ, μιλώντας για τη λύση, δείχνουν ότι διαπραγματεύονται ένα «σωστό περιεχόμενο». Αντίθετα με ενέργειές τους αναβαθμίζουν τον Ακκιντζί και το παράνομο κράτος και δείχνουν ότι η μορφή επανένωσης που επιδιώκουν συμβαδίζει περισσότερο με τις απαιτήσεις της Τουρκίας για νέο συνεταιρισμό και όχι με το «σωστό περιεχόμενο».

Ο Ερτογάν στην τελευταία συνάντησή του με τον Ακκιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει, ότι έφθασε η ώρα για λύση με τη δημιουργία ενός ΝΕΟΥ συνεταιρισμού των δυο λαών της Κύπρου. Αυτή η λύση θα είναι και η ταφόπετρα της Κ.Δ. και η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Είναι ένα κάκιστο περιεχόμενο της λύσης. Αποδέχεται ο ΠτΔ μια τέτοια λύση;

Εάν η συμφωνία την οποία θα μας παρουσιάσουν έχει ως πρώτο άρθρο της τη μετεξέλιξη και συνέχιση της Κ.Δ. με την σημερινή της σημαία και με περιεχόμενο τις διακηρύξεις στα μνημόσυνα, τότε όλοι θα την στηρίξουμε. Αν αντίθετα αποτελεί αποδοχή των τουρκικών όρων, τότε θα «υπερασπιστούμε το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας».

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα