Τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Λίμπερμαν

Συζήτησαν Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά ζητήματα σε γεύμα στο Τρόοδος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε αναφορά του Ντερβίς Έρογλου ότι ο οδικός χάρτης που κατέθεσε η τουρκική πλευρά ζητήθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αποδίδοντάς την σε προεκλογικές σκοπιμότητες

Γεύμα στον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Άβινγκτορ Λίμπερμαν παρέθεσε χθες στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος βρισκόταν στην Κύπρο

για ιδιωτικό ταξίδι, ωστόσο διευθετήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα, να γίνει ενημέρωση για το Κυπριακό αλλά και να τεθούν επί τάπητος διμερή ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης στη γειτονική χώρα, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης από τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ενόψει της επίσκεψης
Όπως δήλωσε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών κυριάρχησαν στη συζήτηση. «Υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία οι δύο χώρες έχουν κοινές προσεγγίσεις», εξήγησε. Είναι σημαντικό, είπε, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από πλευράς Λευκωσίας και από πλευράς Ιεροσολύμων για να ενισχυθεί η μεταξύ μας συνεργασία. Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι συνεχής, τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και σε επίπεδο τεχνοκρατών, σημείωσε περαιτέρω.

Υπενθύμισε, παράλληλα, την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, δηλώνοντας πως αναμένεται αμέσως μετά τον σχηματισμό Κυβέρνησης από τον κ. Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, «για να υπάρξει ένας πιο συγκεκριμένος διάλογος για τα θέματα που μας απασχολούν και ενδεχομένως να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτήν». Ερωτηθείς κατά πόσον οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν την ενέργεια και την ασφάλεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Και όχι μόνον. Ο τομέας της ενέργειας είναι ένα θέμα που σίγουρα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα, στα οποία υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος και ευελπιστούμε σύντομα να καταλήξουμε σε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις».

Κοινή προσέγγιση
Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ως παράδειγμα την ενέργεια, η οποία απασχολεί και τις δυο χώρες. «Υπάρχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν, είναι ένα θέμα στην περιοχή μας, απασχολεί και τις δύο χώρες», πρόσθεσε. Συζητήθηκαν, επίσης, και άλλα θέματα, για τα οποία υπάρχει κοινή προσέγγιση από την Κύπρο και το Ισραήλ και, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «ευελπιστούμε, μέσα από έναν συνεχή διάλογο, σε όλα τα επίπεδα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει πολιτική βούληση, να υπάρξουν και κοινές προσεγγίσεις, κοινές λύσεις, στα προβλήματα που μας απασχολούν».

Επικοινωνιακά παιγνίδια
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει και αναφορά του Ντερβίς Έρογλου, ότι προέβη σε κατάθεση οδικού χάρτη στις συνομιλίες, μετά από σχετική υπόδειξη του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Αφού διέψευσε ότι έχει ζητηθεί κάτι ανάλογο από τη δική μας πλευρά, τόνισε ότι ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο Ντερβίς Έρογλου είναι κάτι το οποίο υποβλήθηκε πριν από πολύ καιρό. «Πρόκειται για μια γνωστή τουρκική θέση, η οποία έχει απορριφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξάλλου αποκλείεται από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τη σπουδαιότητα του εν λόγω εγγράφου», τόνισε. «Το πώς προχωρούν οι συνομιλίες θα κριθεί από τον διάλογο που θα διεξαχθεί στην τρίτη φάση των συνομιλιών. Εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση να προχωρήσουμε», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις ημερομηνίες και τα διαδικαστικά των συνομιλιών, όπως προβάλλονται από τον εγκάθετο της κατοχής, είπε ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία έχουν προβληθεί και στο παρελθόν και που έχουν απορριφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επτά σταθμοί
Ο Ντερβίς Έρογλου είχε προβεί στις δηλώσεις περί οδικού χάρτη, στο πλαίσιο τηλεοπτικού προεκλογικού προγράμματος, ενόψει της παράνομης διαδικασίας της 19ης Απριλίου. Στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι το σημαντικότερο έγγραφο μετά τις Συμφωνίες ’77-79. Ο οδικός χάρτης του Έρογλου, όπως παρουσιάζεται τώρα, περιλαμβάνει επτά σταθμούς:
1. Επανέναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων τον Μάιο.
2. Ξεκαθάρισμα συμφωνημένων θεμάτων τον Ιούνιο.
3. Συμφωνία στα μη λελυμένα ζητήματα τον Ιούλιο.
4. Καλοκαιρινή διακοπή τον Αύγουστο.
5. Πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.
6. Σχέδιο λύσης που θα καθοριστεί στο πάρε-δώσε τον Νοέμβριο.
7. Δημοψηφίσματα τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο Έρογλου, αποδέχθηκε να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και εάν η ε/κ πλευρά δεν προβεί σε «αντίθετες ενέργειες, δεν θα υπάρξει δυσκολία και εάν αυτοί κάνουν ένα βήμα, αντίστοιχα και εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα». Σε ό,τι αφορά τις συγκλίσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν τόσο από την εποχή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και αυτές που επιτεύχθηκαν από τον ίδιο, ωστόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις απέρριψε. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς Εργκιούν Ολγκούν μετέβη χθες βράδυ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, ο Ολγκούν θα έχει στη γερμανική πρωτεύουσα συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, καθώς και με ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
Σημειώνεται ότι αυτήν την εβδομάδα κορυφώνονται οι προεκλογικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα. Απόψε, στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, την κύρια προεκλογική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, με τίτλο «Η απάντηση στην πλατεία», καθώς βασικό προεκλογικό του σύνθημα είναι το «απάντηση Ακιντζί». Επίσης, τις κύριες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ανακοίνωσαν οι Ντερβίς Έρογλου και Σιμπέλ Σιμπέρ. Ο Έρογλου θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση και στην Αμμόχωστο αύριο, αλλά η κύρια θα είναι στη Λευκωσία, στην πλατεία Σαράι, την Παρασκευή.

Την ίδια ημέρα στην πλατεία Ινονού θα πραγματοποιήσει τη δική της κύρια προεκλογική συγκέντρωση η υποψήφια του ΡΤΚ, Σιμπέλ Σιμπέρ. Δικό της σύνθημα «Η Κύπρος έχει τη δική της ενέργεια. Είμαστε ενωμένοι!». Υπενθυμίζεται ότι στις «προεδρικές εκλογές» της Κυριακής οι υποψήφιοι είναι επτά, πέντε εκ των οποίων κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου. Συνολικά θα στηθούν 693 κάλπες. Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν συμπληρωματικές «τοπικές εκλογές» μόνο για τη Λεύκα με πέντε υποψήφιους «κοινοτάρχες».

Keywords
Τυχαία Θέματα