Τέλος του 2017 θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα του Γ.Ν Λ/κας

Στα τέλη του 2017 θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών και `Εργων της Βουλής, η οποία συζήτησε, σε συνεδρία της, στην παρουσία το Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Μάριου Δημητριάδη, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση του έργου

ανέγερσης της νέας πτέρυγας.

Το έργο, κόστους 27 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, θα παραδίδετο αρχικά μέχρι το Μάρτιο του 2017, όμως πριν 2,5 μήνες τα έργα σταμάτησαν, λόγω διαφορών μεταξύ του κράτους και του εργολάβου του έργου. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ του εργολάβου και της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και του Τμήματος Δημοσίων `Εργων, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Με τη συμφωνία που έχει επέλθει θα προχωρήσει το έργο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 ώστε να μπορέσουν οι Λαρνακείς να έχουν την καινούργια πτέρυγα του νοσοκομείου και σίγουρα να αναβαθμιστούν οι ιατρικές υπηρεσίες στην πόλη τους, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον εργολάβο, την ΚΕΑΑ και το Τμήμα Δημοσίων `Εργων για την προσπάθεια που έχουν κάνει να έλθουν σε συμφωνία μεταξύ τους όχι μόνο όσον αφορά αυτό έργο αλλά και άλλα έργα για τα οποία εκκρεμούσαν διάφορες υποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως ο ρόλος της ΚΕΑΑ είναι να επιλύει διαφορές και αρκετά προβλήματα επιλύονται και είναι θετικός ο ρόλος της.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, έχει παρατηρήσει ότι πάρα πολλές υποθέσεις που πηγαίνουν και δικαστήρια, σε διαιτησίες εκκρεμούν για πάρα-πάρα πολλά χρόνια. `Εχει υποθέσεις που εκκρεμούν για περισσότερα από 10 χρόνια, για 12-15 χρόνια, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό έχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το ίδιο το κράτος και για τους ίδιους τους εργολάβους.

Είπε πως αυτές οι διαφορές δεν επιλύονται στο επίπεδο της ΚΕΑΑ και πως θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι αποτελεσματικοί μηχανισμοί επίλυσης των διαφορών ώστε να μην δημιουργούνται αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, ανέφερε σε δηλώσεις του πως ενώ δυστυχώς το έργο θα παραδίδετο μέχρι το Μάρτιο του 2017 πριν 2,5 μήνες τα έργα σταμάτησαν.

Υπενθύμισε πως έγινε επιτόπια επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, με τους βουλευτές και τον εργολάβο, σημειώνοντας πως σήμερα ο Υπουργός και ο εργολάβος τους ανέφεραν πως επήλθε πλέον συμφωνία και από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναρχίσουν οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου.

Δώσαμε την τελευταία προειδοποίηση σε όλους ότι είναι η τελευταία φορά που δίδεται παράταση γιατί βάσει αυτών των καθυστερήσεων των εργασιών το έργο πλέον θα αποπερατωθεί μέχρι τις 31/12/2017, επεσήμανε ο κ. Προκοπίου. Είπε επίσης πως το κόστος του έργου είναι γύρω στα 27 εκατομμύρια και πως δεν θα υπάρχει οικονομική επίπτωση λόγω της καθυστέρησης.

Ο κ. Προκοπίου είπε επίσης πως κατά τη συνεδρία εξετάστηκε επίσης το θέμα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και η ανάγκη προσωρινών λύσεων μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας.

Είπε πως ο χώρος που ανεγείρεται η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ήταν χώρος στάθμευσης και τώρα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε ότι αφορά τη στάθμευση των οχημάτων.

Οι δυο προσωρινές λύσεις, όπως ανέφερε, είναι το κοινό να χρησιμοποιεί το χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, κατόπιν άδειας που δόθηκε από τη Μητρόπολη, και ο χώρος στάθμευσης του νέου ΓΣΖ με το να πηγαίνουν μικρά λεωφορεία που να παίρνουν τον κόσμο από εκεί και να τον παίρνουν στο νοσοκομείο.

Για τη δεύτερη αυτή λύση δόθηκε έγκριση από το ΓΣΖ, όπως είπε, και το Υπουργείο Μεταφορών θα την μελετήσει και θα τοποθετηθεί επί αυτής.

Σε σχέση με το νέο πολυόροφο χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο, ο κ. Προκοπίου είπε πως το κόστος του είναι γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, χαιρέτισε την επίλυση της διαφοράς μεταξύ εργολάβου και κράτους. Είπε πως με παρεμβάσεις και του Υπουργού Μεταφορών και του Γενικού Ελεγκτή επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί και από Δευτέρας θα επαναρχίσουν τα έργα στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας.

Είπε πως πρόκειται για έναν έργο για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, σημειώνοντας πως το έργο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2017. “Εκείνο που έχει σημασία είναι να τρέξουν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν μπει. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας να προγραμματιστεί να έχει τον αναγκαίο εξοπλισμό αλλά και το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου στο τέλος του 2017 ώστε να μπορέσουμε στις αρχές του 2018 να έχουμε και ασθενείς που να εξυπηρετούνται στη νέα πτέρυγα” που θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το υφιστάμενο κτίριο του νοσοκομείου.

Για το πρόβλημα που αφορά το χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο είπε πως χρειάζονται σωστές πολιτικές αποφάσεις για να επιλυθεί, όπως η δημιουργία πολυόροφου χώρου στάθμευσης στο χώρο του μικρού χώρου στάθμευσης που υπάρχει σήμερα. Ανέφερε πως έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές μελέτες από τα Δημόσια `Εργα, δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο και τα Δημόσια `Εργα βρίσκονται στο στάδιο του προβληματισμού.

Μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση πρέπει να δούμε πώς εξυπηρετούνται οι πολίτες, ανέφερε, σημειώνοντας πως μπορούν να εξυπηρετούνται με το χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου αλλά και αυτό δεν ικανοποιεί.

`Εχει γίνει μια εισήγηση να δούμε τη χρήση του χώρου στάθμευσης στο ΓΣΖ από όπου θα μεταφέρεται ο κόσμος με μικρά λεωφορεία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα προσωρινά μέχρι να δούμε τί θα γίνει συνολικά με το χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου, ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, χαιρέτισε την επίλυση της διαφοράς μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του εργολάβου που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Παράλληλα εξέφρασε απαρέσκεια και ανησυχία “που για τόσο σημαντικά έργα όπως είναι η κατασκευή ενός νοσοκομείου αναδεικνύεται η αδυναμία και η γύμνια του κράτους με συνεπακόλουθο την ταλαιπωρία του κοινού”.

Είπε πως το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου και αναμένει την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος και παράδοση της νέας πτέρυγας το Δεκέμβριο του 2017.

Για το θέμα του χώρου στάθμευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής ενός πολυόροφου χώρου στάθμευσης που θα καλύπτει τις ανάγκες.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα