Ταϊλάνδη: Έξω και οι 13- Πώς φτάσαμε από τον εφιάλτη στο θαύμα

Έγινε το θαύμα στην Ταϊλάνδη. Πριν από λίγες ημέρες κανείς δεν πίστευε ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής που είχαν εγκλωβιστεί στα πλημμυρισμένα σπήλαια θα έβγαιναν ζωντανοί. Σήμερα όμως σώθηκαν όλοι, μετατρέποντας αυτό που φάνταζε εφιάλτης σε ένα θαύμα που προκαλεί δέος σε όλο τον κόσμο.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, βγήκαν στο φως το 12ο εγκλωβισμένο παιδί και o προπονητής μετά από τον Γολγοθά 17 ημερών μέσα στο σπήλαιο.

Η επιχείρηση

για τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων αγοριών και του προπονητή άρχισε στις 6:08 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου. Δεκαεννέα δύτες έχουν μπει στο σπήλαιο, δήλωσε ο συντονιστής της επιχείρησης, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν.

Στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, είχε βγει το 11ο παιδί από την σπηλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι στο φως είχαν βγει το έννατο και το δέκατο παιδί.

Ταϊλάνδη:Τα βλέμματα μαγνητίζει ο βενιαμίν της ομάδας, ο "Τιτάνας"

Να θυμίσουμε ότι η δεύτερη πράξη του δράματος ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας αισίως.

Η δεύτερη φάσης της επιχείρησης απεγκλωβισμού ξεκίνησε ξανά το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από διακοπή αρκετών ωρών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της, κατά το οποίο απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια τα πρώτα τέσσερα αγόρια.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επανέναρξή της, έγινε γνωστό ότι απεγκλωβίστηκε ακόμη ένα από τα αγόρια, το πέμπτο, το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπως και τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν την Κυριακή.

Λίγο αργότερα, τα διεθνή μέσα μετέδωσαν πως διασώθηκαν ακόμη δύο παιδιά από το πολυδαίδαλο σπήλαιο στο οποίο παγιδεύτηκαν 12 αγόρια και ο προπονητής τους, ενώ σχεδόν 4,5 ώρες μετά είχαν βγει εκτός σπηλιάς συνολικά οκτώ άτομα.

Στο δεύτερο σκέλος της επιχείρησης συμμετείχε η ίδια διεθνής ομάδα δυτών με αυτούς που έκαναν τους απεγκλωβισμούς και την Κυριακή, με κάποιες προσθήκες.

Ταϊλάνδη: Η μέθοδος «Formula 1» που χρησιμοποιείται στην σπηλιά

Νωρίτερα, οι δύτες είχαν μπει και πάλι στο σπήλαιο για να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, γι' αυτό και καθυστέρησε η έναρξη του β' σκέλους της επιχείρησης.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε την Κυριακή, ισοδυναμούσε για τις αρχές με έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονταν αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο την Κυριακή στις 17:40 τοπική ώρα--πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Η viral φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου για τα 12 παιδιά

Τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Μετά τον απεγκλωβισμό των 4 η επιχείρηση-- στην οποία συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί-- διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου το πρωί της Δευτέρας.

Ο 14χρονος Mongkhon Bunpiem ήταν το πρώτο παιδί που διασώθηκε από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Όπως έγινε γνωστό, ο 14χρονος δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο αυτοσχέδιο ιατρείο έξω από το σπήλαιο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukraw.

Να αναφερθεί ότι όλα τα παιδιά μεταφέρονταν με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς. Από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της πόλης.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος αποκάλυψε ότι στα παιδιά χορηγήθηκαν αγχολυτικά σκευάσματα για την επιχείρηση και δεν ναρκώθηκαν.

Ταιλάνδη: Συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη:Τα παιδιά ήταν ναρκωμένα

Τα πρώτα διασωθέντα παιδιά κρατήθηκαν μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων ενώ τα ονόματά τους δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παρέμεναν στο σπήλαιο".

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Τα παιδιά και ο προπονητής έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ τα 8 που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και επετράπη μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών είναι τα παιδιά να έχουν προσβληθεί από την λεγόμενη νόσο των σπηλαίων, που προκαλείται από την εισπνοή σπόρων μύκητα, που υπάρχει στις εκκρίσεις των νυχτερίδων, που ζουν μέσα σε σπηλιές. Τα συμπτώματά της είναι πυρετός και βήχας, ενώ κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει και το αναπνευστικό σύστημα.

ΒΙΝΤΕΟ/Ταϊλάνδη: Πως είναι οι συνθήκες εντός του σπηλαίου

Έξω από το σπήλαιο, ήταν συγκεντρωμένοι οι γονείς και των 12 παιδιών, που είχαν συμφωνήσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλοσυμπαράστασης, να μην αποχωρήσουν αν δεν βεβαιωθούν ότι όλα τα αγόρια θα επιστρέψουν ασφαλή στα σπίτια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα