Μαυρογιάννης: Κίνδυνος για ταφόπετρα στις διαπραγματέυσεις (VID)

Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ενώ δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του για την στάση των τ/κ οι οποίοι, όπως είπε, φαίνεται να παραιτούνται από την διεκδίκηση «στα του οίκου τους». Για τα εγκαίνια τζαμιού είπε πως αυτό δείχνει πλέον και τον οθωμανικό προσανατολισμό και την πλήρη αδιαφορία των τ/κ για τον πολιτισμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των κατεχομένων.

«Αυτή νέα βολιδοσκόπηση

και αυτή η νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προσοχή να μετατραπεί στην ταφόπετρα ή το εφαλτήριο για την επίσημη κήρυξη του αδιεξόδου, είπε σημειώνοντας πως η επίσκεψη Ερντογάν γυρνάει την πλάστιγγα προς αυτή την κατεύθυνση. «Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να μην οδηγηθούμε εκεί», εξήγησε.

Αναφορικά με το θέμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το θέμα που θέτουν οι ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές ο κ. Μαυρογιάννης είπε «Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που δεν μπορώ να το κρύψω. Εμείς είμαστε θύματα αυτής της κατάστασης, υπάρχουν δυσκολίες και επιπλοκές και θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να περισώσουμε την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης και τους όρους εντολής της και ανανέωση της θητείας της. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα αλλά υπάρχουν δυσκολίες.

«Εμείς ενδιαφερόμαστε για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης και αν χρειαστεί θα συνεισφέρουμε και οικονομικά. Στο θέμα της ειρηνευτικής δύναμης οι πλευρές δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Εμείς η Κυπριακή Δημοκρατία θέλουμε και πιστεύουμε στην παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Η Τουρκία συνεπικουρούμενη με το ψευδοκράτος δεν ενδιαφέρονται και γι’ αυτό η χρησιμοποίηση του θέματος κατ’ αυτό τον τρόπο αποτελεί μονομερή πίεση πάνω στην πλευρά μας», σημείωσε

Αλλαγή των όρων εντολής, συνέχισε, θα σήμαινε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό που κάνει. «Αν ξαφνικά σταματήσει η στρατιωτική διάσταση και μείνουν μόνο παρατηρητές, οι άνθρωποι θα κάνουν κάτι άλλο και δεν θα κάνουν πράγματα για να αποφευχθεί τυχόν αντιπαράθεση στη νεκρά ζώνη. Μόνο και μόνο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση και ανάγκη λήψης περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων».

Ερωτηθείς για το τι θα ζητήσει η πλευρά μας από την κάθοδο της κυρίας Λουτ στο νησί, είπε πως η πλευρά μας δεν βλέπει μόνο διαδικαστική την επικείμενη επίσκεψη και τις διερευνητικές επαφές της. «Για εμάς πρέπει να συμβάλει στις προϋποθέσεις και στο στάδιο ωρίμανσης μέσα από μια διπλωματία πήγαινε έλα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα ενός εφαλτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο»

Keywords
Τυχαία Θέματα