Τα σχόλια Κομισιόν για 'Εστία'

Στα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, και στο ετήσιο εισόδημα μικρών νοικοκυριών, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να επικεντρωθούν τα σχόλια των ευρωπαϊκών αρχών επί του Σχεδίου «Εστία» το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Ιουλίου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.



Αυτή την περίοδο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οριστικοποιεί τις θέσεις της επί των θέσεων που εξέφρασε

η κυπριακή πλευρά σε τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα επί του Σχεδίου «Εστία» και εντός Οκτωβρίου θα δώσει την απάντηση της.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή που γνωρίζει το θέμα, την περασμένη εβδομάδα έγινε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία τέθηκαν οι θέσεις των κυπριακών αρχών επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που έθεσαν οι ευρωπαϊκές αρχές για το Σχέδιο "Εστία".

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως δήλωσε η ίδια πηγή, ζήτησαν να ενημερωθούν για το σκεπτικό γύρω από τον καθορισμό του ανώτατου συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος του δανειολήπτη στις €50.000. Επί του προκειμένου, οι ευρωπαϊκές αρχές ανέφεραν ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχει διαβάθμιση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για μικρά νοικοκυριά.

Επιπλέον, η πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έθεσαν τη θέση πως θα πρέπει να επανεξεταστούν με στόχο να μειωθούν τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, τα οποία, σύμφωνα με το Σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύψει από την εκτίμηση.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις €350.000, όπως θα προκύψει από το μέσο όρο δύο εκτιμήσεων.

Σημειώνεται ότι στην κοινή έκθεση της 5ης αποστολής ελέγχου μετά το πρόγραμμα που συνέταξαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, αναφέρεται ότι "ο τελικός σχεδιασμός του προγράμματος ΕΣΤΙΑ πρέπει να μετριάσει τους κινδύνους ηθικού κινδύνου και τα ζητήματα δικαιοσύνης" και ζητείται "να καταστούν αυστηρότερα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και εάν υπάρξει υποτροπή, να ξεκινά αμέσως διαδικασία κατάσχεσης".

Keywords
Τυχαία Θέματα