Υπόθεση Κασόγκι: Ποιος είναι ο άνθρωπος "κλειδί" στις έρευνες

Ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε σήμερα φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μετακινήσεις στην Κωνσταντινούπολη ενός αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, που θεωρείται άνθρωπος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστού ως MBS και παρουσιάζεται ως επικεφαλής του «αποσπάσματος θανάτου» που δολοφόνησε τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Η δημοσίευση των φωτογραφιών που προέρχονται από κάμερες παρακολούθησης έρχεται σε μία στιγμή αύξησης της πίεσης προς το Ριάντ για να αποκαλύψει την τύχη του Κασόγκι, που

εξαφανίσθηκε από την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Οι New York Times ανέφεραν χθες ότι ο εν λόγω άνδρας, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτραμπ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές ως ένα από τα μέλη της ομάδας των 15 πρακτόρων που στάλθηκαν από το Ριάντ για να «δολοφονήσουν» τον δημοσιογράφο, ανήκει στο περιβάλλον του πρίγκιπα διαδόχου και ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών για να υποστηρίξει το ρεπορτάζ της, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ συνόδευσε τον πρίγκιπα κατά την διάρκεια των μετακινήσεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο 2018, καθώς και στην Μαδρίτη και το Παρίσι τον Απρίλιο 2018.

Στις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Sabah υπό τον τίτλο «Ιδού ο αρχηγός της ομάδας εκτέλεσης», εμφανίζεται ένας άνδρας, που παρουσιάζεται ως ο Μούτρεμπ, να φθάνει στις 06.55 GMT στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και στην συνέχεια στις 13.53 GMT μπροστά από την κατοικία του σαουδάραβα προξένου.

Μία «μεγάλη βαλίτσα»

Ο Τζαμάλ Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο περί τις 10.15 GMT και δεν βγήκε ποτέ.

Ο Μούτρεμπ εμφανίζεται στην συνέχεια στις φωτογραφίες να αναχωρεί από ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη με μία «μεγάλη βαλίτσα» και συνοδευόμενος από ομάδα ανδρών στις 14.15 GMT. Φθάνει 45 λεπτά αργότερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να επίβιβασθεί σε πτήση.

Η παρουσία του Μούτρεμπ, καθώς και άλλων μελών των υπηρεσιών ασφαλείας που ανήκουν στην εξουσία του μπιν Σαλμάν, στην σαουδαραβική ομάδα κρούσης που βρέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη αντικρούει τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος ηχητικές καταγραφές, δημοσίευσε χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε εντός του σαουδαραβικού προξενείου την ημέρα της εξαφάνισής του.

Παρά τις αυξανόμενες αποχρώσες ενδείξεις που ενοχοποιούν το Ριάντ, η Ουάσινγκτον, που έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, μοιάζει να προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει τον άραβα σύμμαχό της.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ωστόσο χθες ότι προσπαθεί να καλύψει το Ριάντ. «Θέλω μόνο να ξέρω τι γίνεται», είπε δηλώνοντάς ότι περιμένει ότι η αλήθεια θα λάμψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η επόμενη ένδειξη για την αμερικανική στάση θα προέλθει από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν , ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα αποφασίσει σήμερα εάν θα συμμετάσχει στην οικονομική διάσκεψη στο Ριάντ με βάση την έκθεση του υπουργού Εξωτερικών κατά την επιστροφή του από την Σαουδική Αραβία. Τη διάσκεψη μποϊκοτάρει σειρά προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα έχει σήμερα στη διάθεσή του «πλήρη έκθεση» από τον κ. Πομπέο, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα, και αυτή η συνάντηση «θα τού επιτρέψει να εκτιμήσει τι συνέβη πραγματικά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα