Μάζης: Ας πάρουμε επιτέλους απόφαση για αίτηση εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη, για να καταγγείλει τη προκλητικότητα της Τουρκίας μετά και τη νέα παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους, με την οποία δέσμευσε περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και καλύπτει το θαλασσοτεμάχιο «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής.

Μιλώντας

στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», τόνισε πως συνδυάζοντας τη καταγγελία με τις σύμμαχες χώρες, θα πρέπει να γίνει επίδειξη σημαίας στην περιοχή, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε. Το Κυπριακό με αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα «λυθεί» με μια κανονικότατη διχοτόμηση, πρόσθεσε.

«Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπαίνει σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες οι οποίες ανήκουν σε ένα φανταστικό, ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο κράτος που ονομάζει «τδβκ» και γι΄ αυτό το λόγο μπορεί να κάνει τη χρήση των ΑΟΖ τους ουσιαστικά πηγαίνοντας εκ του αντίθετου από την ΑΟΖ, ερχόμαστε και νομιμοποιούμε το κράτος γιατί ΑΟΖ έχει μόνο ένα κράτος. Εκεί σε συνδυασμό με πιθανή έναρξη συζητήσεων, η Τουρκία έρχεται και κάνει αυτό που ήθελε από την αρχή, στο τραπέζι η μισή ΑΟΖ για το μισό κομμάτι της Κύπρου, που είναι υπό κατοχή, το οποίο θα έρθουμε μετά να το ευλογήσουμε ως χαλαρή συνομοσπονδία που ουσιαστικά είναι διχοτόμηση», τόνισε.

Ο κ. Μάζης είπε πως η δημιουργία τετελεσμένων αρχίζει από τη θάλασσα, τελειώνει στη ξηρά και μετά στο θεσμικό κομμάτι.

«Αν τεθεί θέμα θερμής ρήξεως στη περιοχή θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εάν κανένας δεν ασχοληθεί με το να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε είναι φυσικό ότι δεν της αξίζει κανένα από δυο», ανέφερε.

Επιτέλους, τόνισε, ας πάρει η Κύπρος την απόφαση να καταθέσει αίτηση εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Σε σχόλιο της παρουσιάστριας Κατερίνας Χριστοφίδου, ότι υπάρχουν εσωτερικά τείχη σχετικά με αυτό, ο κ. Μάζης τα χαρακτήρισε ιδεοληπτικά και βλακώδη και πως πρέπει να πέσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα